De paddenstoelen zijn terug... en daar zijn ook de stropers

19 oktober 2019
Steeds meer mensen trekken naar het bos om paddenstoelen te plukken. Een boswachter uit Hoogstraten betrapte deze week twee keer mensen met zakken boordevol eetbare paddenstoelen. Ook op andere plaatsen is illegale pluk een jaarlijks terugkerend fenomeen.

“Het eten van zelfgeplukte paddenstoelen wordt populairder, maar het is illegaal. De wetgeving is duidelijk, je mag geen paddenstoelen plukken in onze bossen”, vertelt Bart Hoeymans van Natuur en Bos in De Ochtend.

Kan het eigenlijk wel kwaad?

Dé grote vraag is natuurlijk: waarom is het eigenlijk verboden om paddenstoelen te plukken? Je zou het ook kunnen toelaten, zoals in Wallonië. Daar mag je een emmer van tien liter vullen, alleen voor persoonlijk gebruik. Wie meer plukt, overtreedt de wet.

Je kan een paddenstoel vergelijken met een appel die aan een boom groeit. Als je die appel plukt, dan maak je daardoor niet de boom kapot. Hetzelfde geldt ook als je paddenstoelen plukt. Als je de zwamvlok met rust laat, dan schiet ooit wel weer een nieuwe paddenstoel uit de grond. Paddenstoelen zijn geen doetjes. Je krijgt ze niet zomaar klein.

“De paddenstoel is een vruchtlichaam van de zwamvlok. Het plukken van een paddenstoel kan dus geen kwaad voor die zwamvlok, maar natuurlijk dienen die paddenstoelen altijd wel voor de verspreiding van de sporen”, zegt Hoeymans.

De vruchtlichamen worden ook door tal van dieren en insecten gegeten. Het massaal onttrekken van paddenstoelen uit het bossysteem zorgt ook voor het verwijderen van bulkvoedsel voor tal van andere dieren”.

Bovendien hebben we een heel belangrijk recreatief aspect, het is herfst, mensen gaan graag het bos in voor de herfstkleuren en de paddenstoelen. Maar als die geplukt worden is dat najaarsaspect voor de andere recreanten ook helemaal weg”.

Het huisje van kabouter Plop

Wie paddenstoelen plukt, kan ook zijn gezondheid beschadigen, want er zijn natuurlijk heel wat gifitge paddenstoelen. Die zijn vaak moeilijk te onderscheiden van de eetbare exemplaren. Zoals een spreekwoord zegt: "Alle paddenstoelen zijn eetbaar. Alleen zijn sommige paddenstoelen dat maar één keer."

We krijgen jaarlijks 300 tot 400 meldingen van vergiftigingen door paddenstoelen”, zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum. “Vorig jaar waren het er 324 in één jaar tijd. Dit jaar staat de teller voorlopig al rond de 370. Maar het paddenstoelenseizoen is nog niet voorbij, dat cijfer zal zeker nog oplopen.”

Als mensen giftige paddenstoelen eten, dan ervaren ze vaak misselijkheid of angst- en paniekaanvallen. Die klachten verschijnen soms pas een aantal uur na de inname van de paddenstoelen, zoals bij de groene knolamaniet of de kleine parasolzwam. "Net dat maakt het zo gevaarlijk. Wanneer mensen beseffen dat ze vergiftigd zijn, is het soms al te laat.

De slachtoffers zijn vaak jonge kinderen

De slachtoffers zijn volgens De Cock vaak kinderen. “Het gebeurt soms gewoon tijdens een familiewandeling of een schooluitstap. Kinderen denken bij die paddenstoelen aan kabouter Plop en ze proeven even om te kijken of Plop thuis is. Voor je het weet, is het gebeurd.”

Bron: VRT NWS & De Ochtend

Beluister het volledige gesprek met Bart Hoeymans:

Lees ook: