De panda redden, zullen we daar maar mee ophouden?

14 november 2011

Zeshonderd wetenschappers hebben zich zopas over deze kwestie gebogen. Enfin, niet alleen over de panda. Het ging over realisme en het redden van bedreigde diersoorten in het algemeen. De meerderheid was van mening dat niet alle bedreigde dieren te redden zijn.

De fondsen voor natuurbehoud zijn beperkt. Daarom zou men zich best richten op het behoud van de soorten met de beste overlevingskansen. De anderen moeten we rustig laten uitsterven. Hoe jammer dat ook is. Zoals de hulpdiensten bij rampen de slachtoffers triëren, quoi.

Dus, niet zoals in de Zoo van Edingburgh waar alleen al de dagelijkse levering organisch gekweekte bamboescheuten uit Amsterdam meer dan €80.000 per jaar kosten.

Wij hebben als notoire dierenfans driekwart van onze vergadertijd aan deze kwestie besteed. En we zijn er niet uitgeraakt. Want wie gaat bepalen welk dier de moeite van het redden waard is? Is de zo goed als uitgestorven witte neushoorn niet met succes gered én geherintroduceerd? Maar vooral, de overlevingskansen van de tijger is even klein als die van de panda. Die laatste mag misschien het symbool van de bedreigde dieren zijn, de tijger is HET COOLSTE DIER TER WERELD.

Lees en beluister ook

Radio 1 Select