“De pechstrook is levensgevaarlijk”

23 oktober 2019
Stef Willems (© Dirk Waem, Belga)
Deze week kwamen twee mensen om het leven bij een aanrijding op de pechstrook. “De pechstrook is levensgevaarlijk” zegt Stef Willems van Verkeersinstituut VIAS in ‘De Wereld Vandaag’. Maar wat moet je dan doen als je met pech kampt? Willems geeft advies.

“Mensen moet de juiste veiligheidsvoorschriften volgen” zegt Stef Willems (VIAS). “Eén van de eerste essentiële elementen is jezelf in veiligheid brengen. Blijven wachten op de pechstrook, al wandelend of in je voertuig, is echt razend gevaarlijk. Daar zijn al meerdere dodelijke ongevallen door gebeurd.”

“Blijven zitten in je auto is het allerslechtste wat je kan doen”

Maar wat moet je dan doen als je pech hebt? “Probeer je wagen zo dicht mogelijk tegen de vangrail te parkeren” adviseert Willems. “En zet alle richtingaanwijzers aan, als dat nog kan.” Je mag uitstappen aan de bestuurderskant, want de pechstrook is breed genoeg. “Maar blijf er niet staan talmen.”

Willems: “Doe je fluovestje aan voor je uitstapt, dat is verplicht. Veel mensen hebben dat in hun koffer zitten, en dat is natuurlijk niet zo goed. Want dan moet je nog aan een verkleedpartij beginnen op de pechstrook.”

Blijven zitten in je auto is in ieder geval het allerslechtste wat je kan doen, zegt Willems. Hij raadt aan om ten minste 15 meter (!) achter de vangrail plaats te nemen. Op de vangrail gaan zitten is helemaal geen goed idee. Automobilisten kijken namelijk naar degene die aan de kant zit, en worden er als het ware naartoe getrokken. “Hoe verder je uit beeld bent, hoe minder risico je loopt.”

Gevarendriehoek

En wat dan met de gevarendriehoek die je achter je auto moet plaatsen? “Als je echt het gevoel hebt dat het heel gevaarlijk is, is het beter om jezelf in veiligheid te brengen” zegt Willems. Op sommige plaatsen is er ook geen pechstrook. “Zet je dan zoveel mogelijk aan de kant, of probeer ‘een vluchthaven’ te bereiken.”

Beluister het gesprek met Stef Willems van VIAS in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook: