De perfecte moord? "Het probleem ligt vooral bij overlijdens die niet goed onderzocht worden"

3 mei 2022
© Arseny Togulev (Unsplash)
Vijftig moorden per jaar worden niet ontdekt. Spreken we dan van de perfecte moord? Wim Van de Voorde, forensisch patholoog en professor aan de KU Leuven, reageert in 'NIeuwe Feiten'.

"Wat we niet weten, kunnen we niet becijferen," klinkt het bij professor Wim Van de Voorde, "maar we hebben wel ervaring met zaken die per toeval ontdekt worden en zo een moord aan het licht brengen." Een perfecte moord gaat dus niet over de voorbereiding van de dader of de uitgewiste sporen. "Het gaat hem meer over het tekort aan onderzoek." Als iemand overlijdt, komt er een arts ter plaatse om die persoon dood te verklaren, maar die is niet opgeleid om verdachte overlijdens te herkennen.

Gerechtelijke geneeskunde

"Men heeft te lang onderkent dat er nood is aan een gespecialiseerde arts bij bepaalde overlijdens." Sinds 2002 bestaat er de specialisatie 'gerechtelijke geneeskunde', de bedoeling is om hen in te schakelen bij overlijdens die meer onderzoek vragen. "Die overlijdens noemen we 'ongewone sterfgevallen', dat zijn overlijdens zonder aanknopingspunt, lichamen die onderaan een trap worden gevonden of uit een brand worden gehaald."

De nood aan antwoorden en opheldering bij nabestaanden is altijd groot. "Een autopsie kan daarbij het rouwproces vergemakkelijken door die antwoorden te geven." Het probleem is dat er te weinig middelen zijn. "Het specialisme is nieuw, maar vooraleer het volledig kan ontwikkelen is het al met uitsterven bedreigd."

Internationale klas

Er zijn heel wat verschillen in autopsiecijfers. "In Groot-Brittanië werken ze met een systeem waarbij alle sterfgevallen die binnen de veertien dagen voor het overlijden geen medische tussenkomst nodig hadden, onderzocht worden." Dat maakt dat ongeveer 27 procent van alle overlijdens onderzocht wordt, in België is dat nauwelijks een procent.

Luister ook