De perfecte ouder bestaat niet: "Er is alleen maar een weg in het ouderschap en geen einddoel"

9 juli 2020
Nina Mouton ©Radio1
Gezinsspychologe Nina Mouton zocht in ‘De Zomer van 2020’ liedjes met levenswijsheden die je je kinderen wil meegeven. Maar ze gaf ook haar wijsheden voor ouders mee: “Je kan niet mild zijn voor anderen als je niet mild bent voor jezelf.” Dat benadrukt ze ook in haar boek ‘Mild Ouderschap’.

Nina Mouton kreeg vroeger altijd de ruimte om haar eigen ding te doen. En daar is ze haar ouders dankbaar voor. “Ik verdiep hun ouderschap maar ik heb de jukken afgesmeten die ik meegekregen heb. Bijvoorbeeld, als je iets doet, dan moet het perfect zijn. Als ik dat had meegenomen, was mijn boek nog steeds niet af.”

“Volg vooral je gevoel”, benadruk Mouton. “Je mag voelen wat je voelt. We kregen vroeger vaak te horen: ‘Stop nu maar met huilen’ of ‘wees nu maar flink’. Onze generatie wil nu dat onze kinderen wel mogen voelen en huilen, maar het is een persoonlijk proces. Je moet zelf eerst durven voelen voor je het kan doorgeven aan je kinderen.”

Mildheid

Zijn we dan te streng voor onszelf als ouders? “We buigen vaak onder het juk van alles perfect te willen doen”, zegt Mouton. “We vinden het ouderschap enorm belangrijk want we zetten een nieuwe generatie op de wereld. Maar de mildheid voor onszelf is soms ver te zoeken, terwijl dat net het uitgangspunt is van mild ouderschap. Je kan niet mild zijn voor anderen als je niet mild bent voor jezelf.”

“De gedachte dat je de perfecte ouder kan worden, moet je op een bepaald moment loslaten. Dat gaat niet. Er is alleen maar een weg in het ouderschap en geen einddoel. Anders ben je alleen maar aan het falen. Je mag fouten maken want zo leer je je kinderen dat zij ook fouten mogen maken.”

Lees ook: