De pijn van het liefdesverdriet

11 februari 2019
Valentijn - het feest van de liefde - is in aantocht. Dat belet ons niet om de andere kant van de medaille op te zoeken: afgewezen worden, liefdesverdriet, LDVD. Sommigen zeggen dat het heel vergelijkbaar is met rouwen om iemand die sterft. Houdt die vergelijking steek?

Dat iedereen er al mee te maken heeft gehad, in milde vorm of op zeer pijnlijke wijze, bewijst de voxpop van Herwig Verhovert en Elien D’Hooghe.

Bij liefdesverdriet spreken we van “een gebroken hart”. Kan je ook letterlijk sterven aan liefdesverdriet? En wat zijn de beste remedies volgens klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB)?

Soms kan liefdesverdriet ook productief zijn. De Nederlandse journalist Lex Boon werd 7 jaar geleden in de steek gelaten door zijn vriendin, vlak nadat ze hem een ananasplant cadeau had gedaan. Lex besloot zich in zijn liefdesverdriet helemaal op de ananasplant te storten, en nu - 7 jaar later - is er boek uit voortgekomen: ‘Ananas - Een geschiedenis in opzienbarende verhalen en onverwachte ontmoetingen.’ Reporter Lotte De Caluwe zocht hem op.

Een wel heel apart verhaal over liefdesverdriet is dat van de Amerikaanse dokter Carl Von Cosel. Hij werd smoorverliefd op zijn patiënte Elena Milagro. Als zij sterft is hij er zo het hart van in, dat hij haar lichaam na haar dood weer opgraaft. Vincent Byloo vertelt.

Lees ook: