De podcasttips van Ayco Duyster

27 februari 2022
Ayco Duyster ademt muziek en is al jaren je vaste compagnon in de namiddag op Radio 1. Wat zijn haar favoriete podcasts?

Het gebeurt steeds vaker dat ik aan een podcast begin, maar toch afhaak. Dat is bij deze podcasts niet het geval. Ze zijn heel uiteenlopend, maar afhankelijk van het moment zoek ik dan ook entertainment, verdieping over muziek of een goed journalistiek verhaal.

1. The Coming Storm (BBC Radio 4/World Service)

In deze 7-delige reeks onderzoekt journalist Gabriel Gatehouse de opkomst van QAnon en wat er zich online en offline afspeelde in de aanloop naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Zeker geen origineel onderwerp, maar hij legt wel op een heel heldere manier knappe verbanden: van de doofpotschandalen rond Bill Clintons seksuele escapades tot recente wijzigingen in de algoritmes van Facebook, tot de manier waarop Republikeinse politici marginale overtuigingen overnemen uit puur opportunisme. Op die manier begin je stilaan te begrijpen hoe het kan dat heel normale mensen toch kunnen overtuigd raken van de meest waanzinnige theorieën. Ik luisterde op aanraden van collega Ilse Liebens en heb de reeks in 1 keer uitgeluisterd, terwijl ik ondertussen zat te googelen naar de namen van al die figuren en momenten die een rol speelden in dit complexe verhaal.

Meer info over 'The Coming Storm' vind je op bbc.co.uk

(lees verder onder de foto)

The Coming Storm
The Coming Storm

2. De machine (VPRO)

In deze tweewekelijkse podcast nemen de Nederlandse muziekjournalisten Atze De Vrieze en Niels Aalberts je mee achter de schermen van de muziekindustrie. Verwacht geen promopraatjes over nieuwe releases, maar wel inzichten over hoe wij tegenwoordig naar muziek luisteren, hoe de machtsverhoudingen liggen bij de grote en kleine spelers en hoe het festivallandschap functioneert.

Ik mis een gelijkaardige podcast in ons land. Vi.be doet goeie inspanningen met hun online talks, de AB-podcast 'Guestlist' probeert ook regelmatig uit te zoomen, maar altijd vertrekkend vanuit hun eigen agenda. Dus bij deze een oproep naar muziekjournalisten in ons land voor een gelijkaardig initiatief. Moest ik geen 5 dagen per week radio maken, dan zou ik me er zelf voor smijten.

Ik mis een gelijkaardige podcast in ons land. Moest ik geen 5 dagen per week radio maken, dan zou ik me er zelf voor smijten.

Meer info over 'De machine' vind je op vpro.nl

(lees verder onder de foto)

De machine
De machine

3. Marc-Marie en Aaf vinden iets (Tonny Media)

Heerlijk chaotische podcast waarin cabaretier Marc-Marie Huijbregts (bij ons bekend van 'De Slimste Mens') en columniste Aaf Brandt Corstius elke week sterren geven aan alledaagse dingen. Ik kan me perfect voorstellen dat heel wat mensen meteen afhaken op het eindeloze getetter van deze twee, maar er is elke week wel een uitspraak waar ik hard om moet lachen. De podcast draait wel om een centraal thema, maar vooral de zijsprongen, de momenten waarop ze ongedwongen uit de bocht gaan zijn vaak hilarisch. Zever, gezever, van de bovenste plank.

Zever, gezever, van de bovenste plank.

Luister via je favoriete podcast-app. Je vindt alle podcasts van 'Marc-Marie en Aaf vinden iets' ook op YouTube.

(lees verder onder de foto)

Marc-Marie en Aaf vinden iets (screenshot YouTube)
Marc-Marie en Aaf vinden iets (screenshot YouTube)

Lees ook