De podcasttips van Lieven Vandenhaute

12 maart 2021
© VRT
Lieven Vandenhaute is naast presentator bij het programma 'Nieuwe Feiten' ook een echte podcastverslinder. "Podcasts maken saaie uren spannend. Dus luister ik op de trein, of tijdens lange autoritten naar het verre buitenland. En altijd, maar dan ook altijd, tijdens het strijken", zegt hij. Maar naar welke podcasts luistert hij het liefst?

De Podcast Top 3 van Lieven 

1. The Graham Norton Radio Show (Virgin)

De ultieme feelgood-podcast. Tien jaar lang presenteerde de Britse Koning van de TV-talkshow ook een radioprogramma op zaterdagochtend op BBC Radio2. Sinds januari is hij verhuisd naar Virgin Radio, naar eigen zeggen omdat hij vanuit de Virginstudio’s op de 17de verdieping zijn huis in Oost-Londen kan zien. Veel is er niet veranderd aan het concept van zijn show, voor zover je het een concept kan noemen, wel aan de omvang ervan. Want Norton presenteert nu zaterdag én zondagochtend op Virgin. Zes uur radio in totaal, elk weekend. Het beste daarvan zit op maandag in de Podcast.

Net als in zijn succesvolle TV-show praat hij met grootheden uit de showbizz, al zijn de gesprekken hier één op één, kunnen ze dus wat dieper graven en mag het al een keer ergens over gaan. Over poëzie, bijvoorbeeld. Nog een verschil met de TV-show: er is een sidekick, Maria McErlane. Een actrice en comédienne, waarmee Norton al jaren bevriend is. Zij poseren vaak en graag als “getrouwd”. Haar taak is het om familiale en emotionele problemen van luisteraars op te lossen. Ook Norton en de luisteraar mag zich met die vaak uiterst intieme en gênante kwesties moeien. Humor en tragiek gaan hand in hand en dat maakt deze podcast zo opbeurend. En Norton zelf natuurlijk. Als hij begint te praten, lijkt het of iemand een fles champagne heeft ontkurkt. Feest.

Virgin Radio UK
Virgin Radio UK

2. Een Dik Uur Ischa op de Radio (VPRO)

In het VPRO radio-archief zit 400 uur radio, gemaakt door journalist en schrijver Ischa Meijer (1943-1995). Vijfentwintig jaar na zijn dood kiezen mensen die Ischa goed gekend hebben hun favoriete fragmenten daaruit. Boeiend op zoveel manieren. Eerst het archief zelf. Daar zit geen spat sleet op. Integendeel. Je kan alleen maar besluiten dat er vroeger betere radio gemaakt werd dan vandaag. Gedurfder, scherper, intenser, duurder (allicht). Tussen haakjes: heeft iemand ooit al het budget van Radio1 vandaag vergeleken met dat van dertig jaar geleden? Maar dit terzijde.

Wat ook erg opvalt aan oude radio: het klinkt helemaal niet oud. Technisch niet en inhoudelijk ook niet. Veel verhalen zijn nog altijd relevant: over collaboratie en de holocaust, bijvoorbeeld. Bovendien dateert televisie veel sneller dan radio. De kleren en de kleuren zijn zo anders op beelden van nauwelijks tien jaar oud. Niet zo voor radio van zelfs dertig jaar geleden. Het klinkt alsof het vandaag gemaakt is. Ischa komt waarlijk tot leven, want je bent niet afgeleid door de kleren en de decors van toen. Kleding en decor vult je verbeelding zelf aan, door de magie van radio. Iemand zien praten op archiefbeeld is helemaal iets anders dan alleen zijn stem horen. Dan is hij echt aanwezig. Als door toverkracht weer levend gemaakt.

Als interviewer is Ischa ronduit uniek. Zeer aandachtig en ad rem. Soms bloedserieus en respectvol, soms pesterig en ronduit grof, maar nooit saai. Het archief wordt gekozen door onder meer zijn zoon en zijn dochter, zijn weduwe Connie Palmen, maar ook bijvoorbeeld door collega (en concurrente) Hanneke Groenteman of door mensen die vaak door hem zijn geïnterviewd. Dat maakt het portret van deze intrigerende, charmante en scherpe ‘verslaggever’ -zoals hij zich graag noemde- compleet. Zeer binge-able. Je kan alle afleveringen beluisteren via VPRO. 

Lees verder onder de foto

VPRO NPO Radio 1
VPRO NPO Radio 1

3. The Best of Today (BBC Radio4)

Geen tijd om de hele ochtend naar de radio te luisteren? BBC Radio4 bundelt de boeiendste verhalen in een podcast van een half uur. Ook al zijn de verhalen soms ver van mijn bed, de manier waarop ze zijn verteld, maakt hen genietbaar. Het concept is even simpel als geniaal. Waar wacht Radio 1 op?

BBC Radio 4
BBC Radio 4

Welke podcast heeft jou onlangs van je sokken geblazen?

Mijn meest recente ontdekking: 'Drie Boeken'. Collega Wim Oosterlinck heeft een hobby. Hij bezoekt (min of meer) bekende mensen om te praten over de drie boeken die hun leven veranderd hebben. Daar maakt hij dan een podcast van. Slow radio op zijn best.

Waar en wanneer beluister je graag podcasts?

Podcasts maken saaie uren spannend. Dus luister ik op de trein, of tijdens lange autoritten naar het verre buitenland. En altijd, maar dan ook altijd, tijdens het strijken. Hij weet het niet, maar ik strijk nooit zonder Graham Norton.

Luister ook naar de podcast van Nieuwe Feiten:

Lijst van artikels