De podcasttips van Philip Heymans

19 december 2020
© VRT - Charlie De Keersmaecker
Philip Heymans is niet alleen justitiejournalist, maar ook podcastmaker. Zijn podcasts 'Drie Dagen' en 'Iemand', die hij samen met Ward Bogaert voor Radio 1 maakte, werden druk beluisterd in België en Nederland. Maar naar welke podcasts luistert hij zelf graag?

De Podcast Top 3 van Philip

1. Radiolab

Voor mij is Radiolab zo’n beetje het summum. Ze brengen altijd interessante verhalen (denk 'Interne Keuken' meets 'Jongens en Wetenschap'), en vertellen die op een heel knappe manier. Het klinkt allemaal erg vlot en eenvoudig, maar er is urenlang op gezwoegd. Presentator Jad Abumrad is opgeleid als componist, en dat hoor je: uit de uren en uren gesprekken die hij opneemt, selecteert hij niet alleen de beste quotes, maar ook het meest passende lachje, het mooiste zuchtje, … tot hij een perfecte aflevering krijgt, die klinkt alsof ze in één take opgenomen is. Een recent verhaal dat ik erg indrukwekkend vond, is hun miniserie The Other Latif, waarin reporter Latif Nasser op zoek gaat naar zijn naamgenoot, die een topman van terreurgroep Al Qaeda zou zijn geweest.

Radiolab
Radiolab

2. Parelradio

Omdat kiezen altijd verliezen is, vormt Parelradio een goede oplossing: elke week brengen ze een parel van de Nederlandstalige audio. Dat kunnen nieuwe podcasts zijn, maar even goed oude radioreportages die ze nog eens opvissen. Maar ook radiofictie, en zelfs radio-opera’s komen aan bod. Zo krijg je knappe audioverhalen van de voorbije decennia. The theatre of the mind, zoals we dan zeggen.

Parelradio
Parelradio

3. Radio Bahamontes

Ik beken: ik ben geen sportliefhebber. Ik heb ook niks tegen sport, ik word er gewoon niet bijzonder warm van. Maar toch vind ik de podcast Radio Bahamontes van mijn kompaan Ward Bogaert erg geslaagd. De meest recente aflevering, over de eerste Colombiaanse wielrenner in onze contreien, had zo in onze vorige reeks Iemand kunnen passen. Zo zie je maar dat zelfs sport boeiend kan zijn, als je het maar goed maakt. Luister in dat verband zeker ook naar El Tarangu, van Audiocollectief Schik.

Radio Bahamontes
Radio Bahamontes

Welke podcast heeft jou recent van je sokken geblazen?

Een podcast die me recent nog van mijn sokken heeft geblazen, is Revisionist History. Freek Braeckman zat me al lang te zeggen dat ik eens moest luisteren, en hij had gelijk: de maker, schrijver Malcolm Gladwell, belicht telkens verhalen die volgens hem onderbelicht of verkeerd begrepen zijn. Niet elke aflevering is even sterk, maar een paar keer heeft deze podcast me toch nieuwe inzichten bezorgd. Over het verband tussen golfterreinen, de resultaten van bedrijven en de toegang tot vrije natuur in Los Angeles bijvoorbeeld. Ik heb er meteen Gladwells nieuwste boek bij gekocht.

Waar en wanneer beluister je graag podcasts?

Meestal luister ik naar podcasts als ik na het werk naar huis fiets. Dat geeft me een uurtje om de switch van de drukke redactie naar thuis te maken. Of als ik in mijn vrije tijd ga fietsen. Maar ook onkruid wieden of oud behangpapier afsteken lukt zoveel vlotter als je een goed verhaal in je oren hebt.

Ontdek ook de podcasts van Philip Heymans:

Lijst van artikels

Lijst van artikels