De poetsvrouw en de secretaresse hebben minder last van seksuele intimidatie op het werk dan de directrice

21 januari 2020
© Mihai Surdu (via Unsplash.com)
Poetsvrouwen en secretaresses krijgen minder met seksuele intimidatie te maken dan een directrice. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Vrouwen in leidinggevende functies hebben 30 tot 100 procent meer kans op seksuele intimidatie. Dat blijkt uit onderzoek in Zweden, Japan en de Verenigde Staten. Het gaat om een heel scala aan gedragingen op de werkvloer: seksueel getinte opmerkingen, grove opmerkingen met een seksuele ondertoon, bedreigingen, mensen ongewenst aanraken met een seksuele bedoeling,…

Bieke Purnelle, directeur van kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen RoSa vzw, schrikt niet van dat onderzoek, zegt ze in ‘Nieuwe Feiten’. “Er was al een gelijkaardig onderzoek van een aantal jaar voordien dat onderbelicht gebleven is. Dat onderzoek kwam uit de VS, en komt exact tot dezelfde resultaten. Namelijk dat vrouwen die hun weg naar de top banen, veel meer last hebben van dat soort gedrag dan vrouwen die in wat meer ondergeschikte of uitvoerende functies blijven.”

Purnelle: “Op zich is dat niet zo onlogisch. Men zegt wel vaak ‘seksuele intimidatie gaat vaak over macht’, maar dan denken we al snel dat ‘de dader’ macht heeft en de ander niet. Maar daar gaat het niet zozeer om. Het gaat om het feit dat vrouwen eigenlijk de bestaande machtsverhoudingen bedreigen, net doordat ze ambitie tonen.” 

Ook mannen van kleur hebben er last van

“Uit ander onderzoek blijkt dat vrouwen van kleur er nog meer last van hebben, maar ook mannen van kleur, en mannen die zich ‘vrouwelijk’ gedragen. Eigenlijk iedereen die de bestaande hiërarchie, de bestaande machtsverhoudingen, op de werkvloer uitdaagt.” Voor alle duidelijkheid: mannen van kleur die carrière maken hebben dus ook last van seksuele intimidatie, en de daders zijn ook meestal mannen.

“Je ziet ook een groot verschil tussen sectoren” zegt Purnelle. “In een heel mannelijke sector, zoals de bouwsector, ligt het risico een stuk hoger.”

"Blij met dit onderzoek"

Tegelijkertijd blijft ook het klassieke beeld bestaan van een Harvey Weinstein die zich vergrijpt aan een jonge actrice, of een type à la Dominique Strauss-Kahn die een kamermeisje onwelvoeglijk benadert. “Dit klopt ook, maar we hebben lang gedacht dat dit het enige beeld is. Dat is natuurlijk niet zo, het is veel complexer, en het speelt zich op veel verschillende niveaus af. En dat is wel belangrijk, dus daarom ben ik blij met dit onderzoek.”

Beluister het integrale gesprek met Bieke Purnelle in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: