"In de politiek is alles mogelijk, maar ik hou er geen rekening mee dat regering valt over VN-migratiepact"

21 november 2018
© Belga
CD&V-voorzitter Wouter Beke verwacht dat premier Charles Michel (MR) op 10 december naar Marrakesh afreist om er het VN-migratiepact te ondertekenen. Zelfs wanneer de N-VA op de rem blijft staan. En hij verwacht niet dat dan onoverkomelijke problemen zal opleveren. "In de politiek is alles mogelijk, maar ik hou er geen rekening mee dat de regering valt over VN-migratiepact."

De verschillende partijen binnen de regering blijven bakkeleien over het al dan niet ondertekenen van het VN-migratiepact. De N-VA is al verschillende keren op de rem gaan staan, voorzitter Bart De Wever zei gisteren nog dat de inhoud van de tekst "zeer problematisch" was. CD&V daarentegen gaat wel akkoord.

"Ik vind dat we de tekst wel moeten goedkeuren. Migratie is een enorme uitdaging in ons land, in Europa, in de wereld. Vandaag zitten we in de situatie dat migratie wereldwijd onveilig is, chaotisch en te weinig gereguleerd wordt. Dit pact, deze tekst, is een eerste aanzet om te komen tot een wereldwijde veilige migratie te komen. Laat ons meer kijken naar de inhoud dan daar een grote symbolenstrijd te maken. Als we onze binnengrenzen willen openhouden, moeten we onze buitengrenzen beschermen. En dus een sterk Europees beleid voeren. En internationaal de nodige afspraken maken. "

Laat ons meer kijken naar de inhoud dan daar een grote symbolenstrijd te maken.

Wat hem betreft, reist premier Charles Michel (MR) dus op 10 december gewoon naar Marrakesh af om het akkoord te ondertekenen. "Er is geen probleem voor CD&V. Als de N-VA daar een probleem van maakt, is dat haar probleem."

Al denkt Beke niet dat de regering-Michel over het migratiepact zal vallen. "In de politiek is alles mogelijk, maar ik hou daar eigenlijk geen rekening mee. Ik zou het ook bijzonder onverstandig vinden om dat te doen. We hebben nog een aantal maanden te gaan, nog een aantal belangrijke beslissingen te nemen."

Toch haalt hij subtiel ook uit naar de N-VA. "Bart De Wever zei gisteren over Antwerpen dat hij zijn strijkijzer ging meenemen om de plooien glad te strijken. En dat hij goed kon strijken. Misschien kan hij zijn strijkijzer ook mee naar Brussel nemen?" Om te vervolgen: "Ik snap niet dat we aan de ene kant zeggen dat we een duidelijk asiel- en migratiebeleid nodig hebben en dat we dat als land niet alleen kunnen. Om vervolgens als eerste de vingers ervan af te trekken. Dat is niet consequent."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'