"De politiek moet dringend een duidelijke visie creëren om ons leven ecologisch leefbaar te maken"

19 september 2016
Media-psycholoog Joris Bruyninckx was op autoloze zondag te gast in Touché bij Friedl’ Lesage. Hij omschreef zichzelf als een ‘charlatan’ als het over ecologisch leven gaat. ”Ik doe mijn best maar ik ben lang geen heilige. Doordat ik op de boerenbuiten woon, ben verplicht om twee auto’s te hebben en dat is een doorn in het oog. Zowel voor mijn portemonnee als voor het milieu. Ik wil daar vanaf. Maar wij kunnen onze kinderen op dit moment niet van de school afhalen zonder de wagen.”

“Het labiele plan van de betonstop tegen 2050 doet me erg twijfelen aan het milieubeleid van de regering. Ik zou het wel prettig vinden als er vanuit de politiek een duidelijke visie zou komen om Vlaanderen leefbaar te maken. We moeten terug leren samen wonen. Ik krijg hoorns van de lintbebouwing tussen de verschillende dorpen. Naast mijn huis is er een enorm erf afgebroken dat zal worden verkaveld. Is het niet interessanter om de gelegenheid te creëren daar een woonunit van te maken met een gemeenschappelijke tuin waar zowel senioren als jongeren samen leven?”

“Een ecologisch leven is trouwens zeer goed tegen stress. Als ik naar mijn kippenhok stap, ben ik er helemaal uit. Dan ben ik alleen maar bezig met het ouderhoud van mijn kippen. Dat is mindfullness avant-la-lettre.”

Foto: ©VRT