De protocollen van de Wijzen van Zion

11 september 2010

Onder de naam ‘De Protocollen van de Wijzen van Zion' waart al sinds het begin van de 20e eeuw een vervalst document door de wereld, dat als bewijs moet dienen dat er een complot bestaat voor een Joodse wereldheerschappij. Hoewel het sinds lang duidelijk is dat het om een vervalsing gaat, steken de Protocollen tot in de huidige tijd in steeds nieuwe vorm de kop op.

In 'De zeven levens van de Protocollen van de Wijzen van Zion' volgt de Gentse professor Klaas Smelik het spoor terug. Over het ontstaan van de Protocollen, waarvan sommigen nog steeds beweren dat ze echt zijn, over de motieven van de makers en verspreiders, en over de steeds wisselende historische rol die de Protocollen speelden. Zijn relaas volgt de zeven levens van de Protocollen, van het Rusland vóór de revolutie via het Derde Rijk en het Midden Oosten tot in de New Age.

Het boek is vanaf eind volgende week te koop, in een uitgave van Academia Press in Gent. In Nederland zal het binnenkort verschijnen in de CIDI-reeks bij uitgeverij Aspekt in Soesterberg.

Radio 1 Select