Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

"Jeuk is een onzichtbare aandoening. Mensen gaan er ontzettend onder gebukt."

di 15 feb. - 2:49

Je kan een ander als het ware jeuk aanpraten: wanneer iemand het heeft over jeuk, schurft of andere beestjes, begint het ineens te kriebelen. Wat is het mechanisme achter dit gekke fenomeen? Is jeuk gewoon vervelend, of heeft het ook nut? Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar de psychologische aspecten van jeuk.
Is jeuk gewoon vervelend, of heeft het ook nut?

Beluister het gesprek met Andrea Evers in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Dit verschijnsel is al lang gekend, zegt Andrea Evers. Ook dieren vertonen dit kopiegedrag. “Mensen, muizen, apen, doen het ook. Het is een oud fenomeen.” Gek genoeg is dit bij pijn niet het geval. “Er zijn veel onbeantwoorde vragen. Het is psychologisch enorm interessant.”

Een vicieuze cirkel

Jeuk is een alarmsignaal. Je wil je huid bevrijden van een parasiet, legt Evers uit. “De definitie van jeuk, is ook de behoefte om te krabben.” “Op korte termijn is dat erg effectief, maar op lange termijn niet.” Het leidt tot een vicieuze cirkel, waarbij je de huid open krabt en zo nog meer last van jeuk hebt. Patiënten met eczeem, kunnen het krabben door de intense jeuk niet laten. Ze krabben zo als het ware hun lichaam open, zegt Evers.

De definitie van jeuk, is ook de behoefte om te krabben

Gek van de jeuk

Evers vindt dat de gevolgen van chronische jeuk enorm onderschat worden: “Je wordt gek van de jeuk. De slaapproblemen kunnen leiden tot psychische problemen.” De buitenwereld is zich volgens haar weinig bewust van de ongemakken. “Mensen gaan er ontzettend onder gebukt. Het is een onzichtbare aandoening.”

Gelukkig zijn er gedragsprogramma’s om mensen te helpen, aldus Evers. Met cognitieve gedragstherapie probeert men de directe impuls om te krabben af te leren, legt ze uit. “Het vermindert niet altijd de jeuk, maar het krabgedrag kan beheerst worden. Zo geneest de huid, wat toch een invloed heeft op de jeuk.”

Ook artsen spelen volgens haar een belangrijke rol. “Ze kunnen de patiënt geruststellen en zo het stressniveau verlagen.” Patiënten geven aan dat afleiding effectief helpt, legt Evers uit. “Communicatie is ontzettend belangrijk.”

Geen wonderpil

Waarom haalt deze medische kwestie zo weinig het nieuws? “Je ziet dat er meer aandacht gaat farmaceutische industrie. Maar er is geen wonderpil.” Het is schrijnend, zegt ze. De patiënten schamen zich en hun situatie wordt onderschat. “We willen echt de aandacht vestigen op dit probleem.”

Beluister het gesprek met Andrea Evers in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet