De radio viert televisie!

26 oktober 2018
TV wordt 65 op 31 oktober. Het bejaarde medium in vergelijking met de puberende sociale media, of nog altijd kwiek en verrassend? 'De wereld van Sofie' zet het kijkbuismedium in de bloemetjes en blikt vooruit.

Reporter Lotte Decaluwé vroeg bewoners van de Seniorenresidentie in Keerbergen wat zij zich nog herinneren van die begindagen van de televisie.’ Mit (onlangs 100 jaar geworden!), Adriana, Rik en Roger over het sociale en speciale gebeuren dat televisie kijken was halverwege de jaren vijftig van vorige eeuw.

Welke zijn de historische televisiefragmenten die misschien niet de loop van de geschiedenis zelf bepaald hebben, maar die wel een grote impact hadden? Oud-gedelegeerd bestuurder van de VRT Leo Hellemans zat als journalist bij veel van die momenten op de eerste rij. Voor de buis.

Ward Bogaert kijkt nostalgisch terug naar vergeten televisionele fenomenen als testbeelden en teletekst.

Kijk mee over de schouder van de jeugd van tegenwoordig, en dan twijfel je sterk aan het voortbestaan van television as we know it. Youtube, dàt is waar ze naar zitten staren, getuigt collega Brecht Devoldere. Welkom in de wondere wereld van youtube-sterren en naar gamers kijkende jongeren.

Mediafilosoof Yoni Van den Eede (VUB) relativeert onheilsvoorspellingen als zou het einde van het fenomeen televisie in zicht zijn. De behoefte om lineair televisie te kijken ziet hij nog niet meteen verdwijnen.

Vincent Byloo brengt een ode aan 65 jaar televisie aan de hand van radiofragmenten. Om het te geloven moet je luisteren. Naar de radio!

En eindigen doen we met Coda. Herman De Coninck leest zijn gedicht "Wie zie je het liefst?". Want de “BRT” sloot decennialang de televisieavond af met een streepje cultuur. Een gedicht, muziek, een schilderij…

Lees ook:

Radio 1 Select