De raven van de Tower

22 december 2018
Er wonen zes raven in de Tower of London. Als die raven verdwijnen, zal niet alleen de Tower het begeven, maar zal ook de Britse monarchie vallen en het Britse Rijk ten onder gaan. Er rust dus een bijzonder grote verantwoordelijkheid op de schouders van de Ravenmaster - de man die instaat voor de verzorging van de raven.

Christopher Skaife heeft over zijn job een vermakelijk boek geschreven: De Ravenmeester, over zijn leven met de raven van de Tower of London. Hij zorgt ervoor dat de raven het naar hun zin hebben. Dat is een dagtaak.

De raven worden gevoed met noten, bessen, muizen, ratten, kippen en in bloed gedrenkte hondenbrokjes. Skaife aait ze over hun snavel en krabbelt ze in hun nekveren. Hij praat met ze in het raafs. Hij kent de beginselen van die taal: iedere avond fluit hij een speciale melodie die de raven zegt dat het bedtijd is. Ze vliegen naar de ruime kooien waarin ze de nacht doorbrengen, beschermd tegen de vossen die ook in de Tower leven.

(Tekst loopt door onder de video.)

De Tower is eeuwenoud. De bouw begon in 1066, toen Willem de Veroveraar vanuit Normandië het Kanaal overstak en Engeland binnenviel. Of er toen al raven huisden weten we niet. En waar komt dat geloof vandaan dat het lot van het land verbonden is aan het lot van zes raven? LET OP, SPOILERALERT! Wie denkt dat het een eeuwenoude legende is, vergist zich. U LEEST VERDER OP EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID! Het is een negentiende-eeuws verhaal. HOU OP MET LEZEN, HET WORDT NOG ERGER! En het beroep van ravenmaster bestaat pas sinds 1969.

Als u tot hier hebt gelezen, hoeft u zaterdag niet meer te luisteren. En als u toch luistert, zal u Sven en Koen theatraal uit de lucht horen vallen als Harry De Paepe vertelt dat de ravenhistorie niet zo oud is als het lijkt. Dat is hun vak.