De regering? “Op dit ogenblik hebben ze 0 op 10”

11 december 2018
© Radio 1
Gisteren noemde het ABVV de oranje-blauwe regering van Charles Michel een cafetaria-regering. Ook vandaag is algemeen secretaris Miranda Ulens bijzonder scherp. “Op dit ogenblik hebben ze 0 op 10” zegt ze in 'De Ochtend'.

"Achteruitgang"

“0 op 10? Is er dan de voorbije vier jaar niks gebeurd?” wil Xavier Taveirne weten. “Er zijn een honderdtal maatregelen genomen, maar dat is allemaal een achteruitgang” reageert Miranda Ulens.

Volgens Ulens is de strik die om de regering zit geel, de kleur van N-VA. Hoewel de partij nu op de oppositiebanken zit, zal ze toch nodig zijn om het sociaal-economische beleid dat uitgestippeld is verder door te voeren. "Wij voeren al vier jaar verzet tegen dat beleid, omdat het een achteruitgang betekent in het dagelijkse leven van de mensen."

Nationale actiedag

Vrijdag organiseren de vakbonden een nationale actiedag. De militanten voeren dan actie voor meer koopkracht en een werkbare loopbaan, maar ook de einde loopbaan baart veel mensen zorgen. "Vier jaar geleden hebben ze de pensioenleeftijd naar 67 jaar gehaald", zegt Ulens.

Vorige zaterdag kwamen in Brussel de gele hesjes op straat om meer koopkracht te eisen. Ulens zegt dat de vakbond geen contact heeft met die beweging, maar dat ze wel eenzelfde probleem signaleert. "Je kunt op verschillende manieren actievoeren. Wij zetten in op interprofessioneel collectief sociaal overleg."

De vakbonden voelen zich buitenspel gezet bij de onderhandelingen over sociaal-economische maatregelen. Ze mogen wel voorstellen doen, maar er wordt geen rekening mee gehouden. "Wat er zeker nog door moet, is dat wij de kans kunnen krijgen voor vrije onderhandelingen in het interprofessionele overleg. Dat is de beste garantie om welvaart te herverdelen. We gaan daar in december-januari mee starten. We zouden willen dat ze de opening maken om die vrije onderhandelingen te kunnen voeren."

Bekijk het integrale gesprek: