De restauratie van het oude Chinese keizerrijk is nog niet voor morgen

10 oktober 2011

Een hereniging van de Republiek China (aka Taiwan, F/K/A Formosa ) met de Volksrepubliek China (aka China) zit er voorlopig niet in. De Chinese president Hu Jintao had daar gisteren toe opgeroepen naar aanleiding van de viering van de revolutie van 100 jaar geleden aka het 100 jarig bestaan van Taiwan. Zijn Taiwanese ambtsgenoot Ma Ying-jeou (foto) reageerde afwijzend: "Wij houden vast aan de status quo van geen vereniging, geen onafhankelijkheid en geen gebruik van geweld''

China en Taiwan zijn de facto twee landen sinds het einde van de burgeroorlog 62 jaar geleden, maar de Volksrepubliek beschouwt Taiwan nog altijd als een afvallige provincië. Wij kennen Taipei als de hoofdstad van Taiwan, 'officieel' is dat nog altijd Nanking (op het Chinese vasteland), dat 'tijdelijk is bezet door de communisten'.

Onder zware diplomatieke - lees 'economische' - druk van China hebben meer en meer landen hun diplomatieke betrekkingen met Taiwan moeten opzeggen. Ook België erkent de regering in Taipei niet. Maar we hebben ginder wel een Belgian Office, dat we vooral geen ambassade noemen. En de republiek China (Taiwan dus) heeft hier een diplomatieke vertegenwoordiger maar dat is dus zeker geen ambassadeur.

Lees en beluister ook

Radio 1 Select