De roep om een sterke leider

8 november 2018
Uit een VRT-enquête bij ‘first voters’ bleek dat een op de vier jongeren een autoritaire leider wel ziet zitten. Maar ze staan daar niet alleen in, wereldwijd zie je de roep om een dominant leiderstype. Erdogan in Turkije, Orban in Hongarije, en net nog werd de zeer omstreden Jair Bolsonaro verkozen tot president van Brazilië...

Jesse Segers, professor leiderschap, probeert die hang naar een sterk leiderschap te verklaren.

Historicus Bruno De Wever geeft voor De Universiteit van Vlaanderen de lezing “Kan een dictator de wereld redden?” Veel mensen zijn duidelijk op zoek naar een leidende hand. Maar is dat de betere keuze? Een gesprek.

Hoe is het om in een dictatuur te leven? Theatermaker Mokhallad Rasem groeide op in Irak onder het bewind van Saddam Hoessein. Herwig Verhovert ging met hem praten.

Journalist Peter Verlinden maakte de tv-reeks ‘Weduwen na de val’ waarin hij dictatorsvrouwen ging opzoeken, maar hij heeft ook heel wat dictators zelf ontmoet. Hij weet wat ze met elkaar gemeen hebben.

Wat is de favoriete muziek van dictators? Vincent Byloo dook in de platenkast van oa Mugabe, Kaddafi en Kim Jong-Il

Valt er überhaupt iets goed te zeggen over dictators? Misschien dat hun krachtige propaganda vaak getuigt van een sterke beeldtaal en gevoel voor esthetiek. Fotograaf Eddo Hartmann reisde naar Noord-Korea.

Er zijn omgevingen die wel degelijk baat hebben bij een strak regime. De keuken van een toprestaurant bijvoorbeeld. Ward Bogaert volgde de mise en place van chef Kobe Desramaults en vroeg of hij een dictator in zijn keuken is.

Lees ook: