De roze vuilniszak: een oplossing voor alle plastic afval?

15 januari 2016
De roze vuilniszak. Ken je 'm al? Het is de zak voor plastic afval. Dingen die niét in de blauwe PMD-zak mogen: botervlootjes, bloempotjes, zelfs speelgoed. Een betere manier om te recycleren?

"De bedoeling van de roze afvalzak is dat er meer plastic wordt verwerkt, en niet in de restafvalzak terecht komt", zegt Tom Domen, Innovation Manager van ECOVER. Maar er blijft een probleem met die roze afvalzak. Je hebt immers nog altijd allerlei types plastic, in verschillende kleuren.

Om een economisch rendabel model uit te bouwen, moet je zorgen dat, bijvoorbeeld, een roze flesje opnieuw tot roze flesje wordt gerecycleerd. "Dat is momenteel onhaalbaar omdat onze volumes te klein zijn en de diversiteit in plastic te groot is."

Het plastic wordt nu ook verwerkt, maar dan komt er een minderwaardig soort plastic uit, wat wordt gebruikt voor de typische plastic banken. Een halfgelukte poging dus, die roze vuilniszak. Want de waarde van origineel plastic, die een lange tijd kunnen meegaan, gaat een beetje verloren.

 

De roze vuilniszak is dus zeker een stap in de goede richting, maar het is niet genoeg.

 

Alle voeding in één soort plastic

Wat is dan de volgende stap? Waarom, bijvoorbeeld, kan niet alle plastic in de voedingsindustrie dezelfde kleur krijgen? Via een soort van afspraak, en ook een soort van diversiteit op een andere manier. Dan kan het plastic afval via een gemakkelijk scheidingsprincipe worden verwerkt. "Maar niet zoals vandaag, want dat is onhoudbaar om echt tot een volledig circulair model te komen.", besluit Domen.

 

Foto © Deredactie.be