“De samenleving wordt bedreigend met zoveel geluid op de loer”

29 september 2017
Michel Follet heeft hyperacusis, een overgevoeligheid aan geluid. Hij schreef daarover een boek om te vertellen wat dat met iemand doet. “Er liggen zoveel geluiden op de vloer, nu meer dan vroeger.”

“Kopzorgen, leven met tinnitus en hyperacusis” kopt het boek. Tinnitus kent iedereen intussen, zegt Michel Follet. “Als er nieuws is over jongeren met gehoorschade, valt het woord tinnitus, maar hyperacusis is binnen twintig jaar misschien wel de kwaal van onze tijd.”

Follet heeft er al 24 jaar last van en het zit soms – voor iemand die het niet heeft tenminste - in kleine dingen. “Al die jingles in het nieuws bijvoorbeeld kilnken zo enorm dat het ongenietbaar wordt. Ik probeerde daarnet het Radio 1-nieuws te beluisteren, maar bij ieder bericht komt zo’n jingle, dan klap ik dicht en moet ik uitwijken naar Klara, waar de vormgeving wat rustiger is.”

Er liggen zoveel geluiden op de loer, meer dan vroeger: bestellingen opnemen aan tafel gebeurt met een elektronisch toestel, de scans aan de kassa, …

Niet alleen radiogeluiden zorgen voor last. “Er liggen zoveel geluiden op de loer, meer dan vroeger: bestellingen opnemen aan tafel gebeurt met een elektronisch toestel, de scans aan de kassa, … Zo wordt de samenleving wel heel bedreigend voor een hyperacusis- of tinnituspatiënt.”

(lees verder onder de foto)

Michel Follet

Gaat het om een ergernis of is het ook echt een medische kwaal? “Het doet pijn aan mijn hoofd. Daardoor word ik meer een kluizenaar en isoleer ik me.”

We zijn aan geluidsvervuiling aan het doen en hebben zo’n jachtige samenleving. Maak het eens wat rustiger.

Preventie is daarom enorm belangrijk. Hoe dat moet? “Gho, dat is moeilijk in te schatten, maar onze samenleving wordt er niet vriendelijker op qua geluid. We zijn aan geluidsvervuiling aan het doen en hebben zo’n jachtige samenleving. Maak het eens wat rustiger.”

Lees ook