De schaduw van Caesar

20 december 2018

Jelle Dehaen heeft een roman geschreven. Hij maakt dus geen schijn van kans om aan onze keukentafel uitgenodigd te worden. Jelle weet dat. Hij is al twee keer bij ons te gast geweest. Om het over conservatieve denkers te hebben en over marathonlopende Japanse monniken. Dingen die echt bestaan. Non-fictie. Dat is ons ding.

Voor interviews over fictie heeft God Ruth Joos uitgevonden. En Friedl’. En Chantal Pattyn. Die praten graag over zelfverzonnen verhalen. “Allemaal leugens” om het met de woorden van grootvader Fillet te zeggen. Maar Jelle is slim. Hij kent ons. “Ik wat jullie gaan zeggen”, mailde hij, “Wij doen niet aan fictie.” “Maar ik heb een ‘historische’ roman geschreven. Over de moord op Julius Caesar. Echt gebeurd. Ik kan daar interessante dingen over vertellen én ik werk aan een artikel voor Knack over seks in de politiek bij de Romeinen. Als je wil kan ik daar ook al iets over zeggen.”

Jelle weet hoe de hersenen van journalisten werken. Romeinen? Moord? Seks? Primeur? “Het is goed, jong. Kom maar af. You win.” En en passant kan hij reclame maken voor zijn roman.