De schimmige wereld van spionnen en geheime diensten

17 oktober 2018
Begin oktober raakte bekend dat Russische officieren van de geheime dienst een hackaanval wilden uitvoeren op de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, in Den Haag. De cyberaanval gebeurde op een moment dat de OPCW onderzoek deed naar de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal in Londen. Ook de daders van die moordpoging waren Russische spionnen.

Collega en Ruslandkenner Jan Balliauw vertelt waarom vooral de Russische spionnen en inlichtingendiensten tegenwoordig zo actief lijken te zijn. Al ontkent Poetin steevast dat hij iets te maken heeft met recente gevallen van gifmoorden, cyberattacks en manipulatie van verkiezingen.

De moordpoging op de ex-dubbelspion Sergej Skripal gebeurde met het gif novitsjok, een soort zenuwgas. Hoe werkt dat gif? En welke vormen van vergif zijn er nog populair bij geheime diensten? Toxicoloog Christophe Stove (UGent).

Geheime diensten zijn altijd bijzonder creatief geweest als het om het verzinnen van snufjes en technieken gaat. Q uit de James Bondfilms zou er nog wat van kunnen leren! Vincent Byloo geeft een overzicht van spionagegadgets.

Onze eigen hoofdstad Brussel is één van de belangrijkste spionnennesten van Europa. De aanwezigheid van de EU en de NAVO heeft daar natuurlijk veel mee te maken. Journalist Lars Bové van De Tijd vertelt hoe spionnen hier te werk gaan.

Soms beland je ook zonder het zelf goed en wel te beseffen in een spionageverhaal. Het overkwam Anne van Roste uit Zele. Een reportage van Ward Bogaert.

In 1990 stond plots in de krant dat vier journalisten van de toenmalige BRT op de loonlijst zouden staan van de KGB. Het ging over Siel Van der Donckt, Gui Polspoel, Rudi Vranckx en Martine Tanghe. Wie niet in de krant vermeld werd, maar toch ook geviseerd werd, was journalist Stefan Blommaert. Hij vertelt of dit fake of echt nieuws is