De schokkende impact van Wuthering Heights

22 maart 2011

BBC Radio 3 gaat een 90 minuten durend hoorspel maken van Wuthering Heights van Emily Brontë. Dat zal geen zeemzoete adaptatie worden, de makers willen de 'shockerende impact' benaderen die het boek had toen het in 1847 verscheen.

Een greep uit de recensies van toen om u, 21ste-eeuwer, een idee te geven van die schokkende impact:

  • "De lezer wordt geschokt, walgt, is haast ziek van de wreedaardige details, de onmenselijkheid en de verregaande duivelse haat en wraak. (...) De vrouwen in het boek zijn van vreemde duivels- engelachtige signatuur, prikkelend en verschrikkelijk, de mannen zijn niet te beschrijven." (Douglas Jerrold's Weekly Newspaper, 15 January 1848)
  • "Wij kennen geen voorbeeld uit de fictieve literatuur dat zo'n schokkend beeld schets van de ergste verschijningsvormen van de mensheid. Geen enkel personage is niet uitermate hatelijk of diepgaand verachterlijk. Zelfs de vrouwelijke personages wekken walging en diepe minachting op. (Atlas, januari 1848)
  • "Na de lezing van Wuthering Heights was het alsof we van een pesthuis terugkwamen. Ons advies: lees Jane Eyre, verbrand Wuthering Heights" (Paterson's Magazine, February 1848)
  • "Hoe een mens een dergelijk boek kan voleinden zonder na een tiental hoofdstukken zelfmoord te plegen blijft een mysterie. Het is een samengaan van vulgaire verdorvenheid en tegennatuurlijke verschrikkingen" (Graham's Lady Magazine, juli 1948)

Het resultaat is zondag 27 maart om 20.00 uur te beluisteren op BBC Radio 3. Wuthering Heights is onlangs in het Nederlands heruitgegeven in de Perpetua-reeks, mét voorwoord van Kristien Hemmerechts.