"De Schotten zijn liever onafhankelijk in de EU"

23 juni 2016
Hoe stemmen de Schotten? Veerle de Vos vroeg het zich af en ging in Edinburgh langs bij twee stembureaus. Ze polste er naar het stemgedrag van de Schotten. Eerst in de mooie buurt waar de 'upper en middle class' leeft, daarna in de gevarieerdere buurt van de haven.

De mensen zijn overal goed gehumeurd en er is een goede opkomst, van zowel jong en oud. "Ik zag zelfs al mensen met krukken en een rolstoel naar het stembureau komen." Blijkbaar willen de mensen dus echt wel stemmen.

Hoe stemmen ze?

"Dat is natuurlijk de vraag die iedereen vandaag stelt", zegt Veerle, "zelfs aan mij. In het rijkere centrum van Edinburgh wordt er door zo goed als iedereen voor 'remain' gestemd." Ze hebben daar ook hun redenen voor vertelt Veerle. "Jobs, zekerheid en onze kinderen, zijn daar de kernwoorden." Ze willen duidelijk in Europa blijven. "We willen niet dat de Engelsen ons zomaar uit de Europese Unie trekken."

Ook bij het gemengdere publiek in de haven stemt de meerderheid voor 'remain'.

In het geval van een brexit hebben de Schotten al een volgende zet in gedachte. "Ze hebben liever een onafhankelijk Schotland in de Europese Unie, dan deel te zijn van het Verenigd Koninkrijk en uit de Europese Unie te liggen."

Radio 1 Select