"De Sint ging op zijn paard staan en redde de kat"

19 oktober 2018
Hugo Matthysen en De Sint zijn goede vrienden. En dus was Hugo er ook bij toen de Sint, buiten het uitdelen van cadeautjes aan de kinderen, een buitengewonde heldendaad verrichtte.

Een bepaalde heilige man, die niet blind is voor de kracht van de audiovisuele media, was gisteren even in het land voor een tv-opname. Ik was daarbij aanwezig. Op mijn domme aanraden zou de kindervriend een wandeling maken in prachtige omgeving, samen met een lieve gepensioneerde schooljuf en een zwarte kat. Katten zijn geen honden, ze lopen niet zomaar braaf naast je, maar op het internet had ik geleerd dat er katten zijn die je aan de lijn kan houden, mits je ze goed traint. Er werd dus voor een getrainde kat gezorgd. De vrouw zou de kat aan de lijn houden.

Waar een heilige man is, daar is ook een paard. De kat had had waarschijnlijk geen ervaring met paarden, want zodra ze het edele dier zag, raakt ze in paniek. Ze wou vluchten, maar ze was dus aangelijnd, zodat ze slechts in steeds kleinere cirkels kon rennen. Het beest zag zelf in dat dit nutteloos was. En daarom deed ze wat de kat bij u thuis ook doet als er onverwacht iemand binnenkomt met pakweg een hond. Ze vluchtte in de gordijnen. Nu zijn er geen gordijnen in de open lucht, maar de mantel van de Sint heeft wel wat weg van raamdecoratie, zeker in de ogen van een kat. Zij vloog dus krijsend en klauwend op de rug van de goedmoedige stoombootvaarder, die daar uiterst rustig bij bleef.

Een nieuwe poging werd ondernomen. Ook nu liep het mis. Weer spurtte de kat weg, en deze keer kon ze de lijn losrukken uit de handen de schooljuf. Het beest liep regelrecht naar een gigantische rhododendron, een joekel van zo’n zes meter hoog, en bleef daar zitten. Helemaal bovenaan. Onbereikbaar. En aangelijnd.

Er werd vanalles geprobeerd met schudden aan de takken en laddertjes, uiteindelijk werd zelfs overwogen de brandweer te bellen. Toen verzocht de heilige man iedereen om wat afstand te nemen. Hij reed te paard naar de struik toe. We konden niet horen wat hij zei, maar hij bleef de hele tijd zacht praten terwijl hij - je moet het maar doen op zijn leeftijd - rechtop op het zadel ging staan, en langzaam zijn staf tot bij de arme kat verhief. Voor onze verbaasde ogen trippelde het diertje parmantig omlaag langs de schuin opgehouden staf, en het ging braaf op de rug zitten van het ondier waarvoor het eerder nog blazend en krijsend was weggevlucht. Hoe krijgt hij dat toch voor mekaar, vroeg iedereen zich af. Het is maar een van de vele mysteries die de kindervriend omringen. Over vier weken wordt een en ander uitgezonden op de openbare omroep. Dankuwel, heilige man!