De slaaptest van Hautekiet

12 maart 2015
De afgelopen vier jaar verdubbelde het aantal Vlamingen dat slaapmiddelen gebruikt. 17 procent van de Vlamingen neemt nu een pilletje voor het slapengaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de CM naar aanleiding van de Internationale Dag van de Slaap (op 13 maart).

Dat mensen slechter slapen, zou vooral te maken hebben met een slechte ‘slaaphygiëne’. Uit een recent onderzoek van De Maakbare Mens bleek dat dit de belangrijkste ‘slaaprovers’ zijn: het gebruik van multimedia voor het slapengaan (tv kijken, smartphone, tablet, laptop), te veel cafeïne of suiker voor het slapengaan, piekeren en stress, en een onregelmatig slaapritueel.

Annelies Smolders, psychotherapeute in slaaplabo Diest, reageert: "Mensen gaan veel te vroeg slapen. Moe zijn op zich is niet genoeg. Je wordt pas slaperig als je de dag heel goed afbouwt, door bijvoorbeeld te lezen of tv te kijken"

Smolders doorbreekt dus een mythe: niet alle schermen zijn slecht. "Tv kijken voor het slapengaan kan echt geen kwaad. Je brein wordt er rustiger van. Op je tablet of smartphone bezig zijn kan wel kwaad: het blauwe licht houdt ons brein wakker. Tv kijken is ook passiever dan op je computer bezig zijn: want een computer bedien je actief"

 

Foto © planetchopstick

 

SLAAPTEST

Is jouw slaaphygiëne in orde? Doe de test (hier onderaan) en deel het resultaat in de reacties!
(In samenwerking met de CM)

Radio 1 Select