De Slechtste Mens ter Wereld

5 september 2015

De Wet van Godwin, zegt het u iets? Die gaat als volgt: Hoe langer een discussie duurt, hoe groter de kans dat iemand een vergelijking maakt met Hitler of de nazi’s. Vaak als ultiem argument. Zeg maar: dooddoener. Als er iets is waar je in een discussie niet mee geassocieerd wil worden dan is het wel het gedachtengoed van Hitler.

Het rare is dat hoe lang een discussie ook duurt, er zelden of nooit iemand is die een vergelijking maakt met Stalin, terwijl die volgens ons toch ook wel een goeie kanshebber is voor de titel van Slechtste Mens ter Wereld.

Tot voor kort vonden wij souvenirs uit de Sovjettijd, zoals die veel te grote legerpetten met een rode ster of die witte trainingspakken met in rode letters CCCP op geborduurd best wel grappig of zelfs hip, maar die tijd is voorgoed voorbij. Zeker nu we ‘Stalin. De biografie’ hebben gelezen.

Zopas verschenen. Geschreven door Oleg Chlevnjoek, een historicus verbonden aan het Russische Staatsarchief. Iemand die aan de bron zit dus.

Daaruit blijkt nog maar eens dat de horror die Stalin op zijn geweten heeft werkelijk niet te bevatten is. De vraag is: hoe is dat allemaal kunnen gebeuren? Eenendertig jaar lang dan nog. Daar probeert deze biografie een antwoord op te geven.

Jef Abbeel heeft het boek ook gelezen. Hij is leerkracht geschiedenis en in het bezit van een boekenkast vol Stalinbiografiën. Hij geeft daar ook regelmatig lezingen over. Zoals nu zaterdag, bij ons aan de keukentafel.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select