De slimme "Brussel-minister" en Beke stelt teleur

2 oktober 2019
Wat viel Ivan De Vadder op bij de verdeling van de ministerportefeuilles?

1. Andere getallen met Benjamin Dalle

"We gingen uit van de verdeling 5-2-2, dat is een verdeling volgens de grootte van de partijen en daar is van afgeweken", steekt Ivan De Vadder van wal in 'De Ochtend'. "De N-VA heeft maar vier ministerportefeuilles, de minister-president Jan Jambon inbegrepen, en er gaat een derde minister naar CD&V. Weliswaar een "Brussel-minister"."

De Vadder noemt dat een beetje het "kneusje" van de Vlaamse regering. Die regering is zowel een gewest- als een gemeenschapsregering en dat gemeenschapselementje zit in die minister die alleen maar gemeenschapsbevoegdheden zoals Media en Jeugd mag hebben. Het is Benjamin Dalle (foto) geworden, hoofd van de studiedienst van de CD&V."

De Vadder schetst de 37-jarige Dalle als "héél slim" en "een van de weinige mensen die onze staatshervorming goed kennen". Dalle heeft aan de zesde staatshervorming ook meegewerkt.

2. Beke stelt twee mensen teleur

Hilde Crevits van CD&V stelt zich niet kandidaat als partijvoorzitter, zij wordt minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw. De Vadder had haar eerder bij de bevoegdheid van Welzijn gezien. Dat departement gaat nu naar Wouter Beke. "Het is een zware bevoegdheid. Het is financieel 1/3 van het budget van de Vlaamse regering, net als Onderwijs", legt De Vadder uit.

"Wouter Beke is misschien wel de meest omstreden figuur van CD&V. Gisteren ging het net over het feit dat Beke geen voorzitter meer wil zijn en intussen minister is van een federale regering in lopende zaken, én nu springt hij naar de Vlaamse regering. Daardoor stelt hij eigenlijk twee mensen teleur: Joke Schauvliege en fractievoorzitter Koen Van den Heuvel hadden verwachtingen. De beslissing is gisteren duidelijk niet zonder slag of stoot genomen. Benjamin Dalle is dan de gelukkige meerwaarde. De partij kan ook een jong gezicht lanceren. Zo kom je tot dat evenwicht waarbij Hilde Crevits vicepremier blijft en een brede bevoegdheid krijgt."

3. Open VLD heeft... Inburgering

De Vadder schat in dat de drie regeringspartijen, de N-VA, CD&V en Open VLD, wellicht tevreden zijn. "De N-VA kan toch wel uitpakken met twee zware portefeuilles, namelijk Onderwijs (en dat wou de N-VA ook) en Financiën, Begroting en Wonen. Dan heb je nog Zuhal Demir, die Energie en Justitie heeft. Toch wel een stevige ploeg waar de N-VA mee kan uitpakken en haar speerpunten naar voren kan trekken."

Open VLD gaat met Inburgering lopen. "Je voelt dat elke partij een speerpunt krijgt. Inburgering - waar heel veel aandacht naar ging bij de presentatie van het regeerakkoord - zou bij Bart Somers terechtkomen. Somers met zijn Mechelen-model die minister van Samenleving wilde worden. Het zal afwachten zijn hoe streng Open VLD dat beleid zal uitvoeren. En hoe zwaar de toon zal afwijken van de toon die je misschien bij de voorstelling van het regeerakkoord hebt gekregen."

Vraag is ook wie de tweede Open VLD-ministerpost zou krijgen, met de bevoegdheden Mobiliteit en Openbare Werken. De wildste geruchten doen daar de ronde over, onder meer de naam van Maggie De Block (federaal minister van Volksgezondheid) is gevallen, maar zij zou niet willen. Is voorzitter Gwendolyn Rutten zelf een optie? "Het is op dit moment écht speculeren. Wat wel duidelijk is: mocht Rutten het niet worden en het wordt géén vrouw, dan hebben we een vrouwelijke minister minder dan in de vorige Vlaamse regering."

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder via Radio 1 Select. (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: