De Slimste Mens ter Wereld

7 november 2015
 De Slimste Mens ter Wereld

Kent u Alexander von Humboldt? Eerlijk. Nee? Troost u, wij ook niet, tot voor kort. En schaam u, net als wij, want het is misschien wel de grootste wetenschapper aller tijden.

Als er iemand de titel verdient van Slimste Mens ter Wereld dan is het Von Humboldt wel. In zijn tijd – eind 18de, begin 19de eeuw – was hij een absolute superster. Aanbeden door de Groten der Aarde: Goethe, Darwin, noem maar op. Op 14 september 1869, de dag dat hij 100 zou zijn geworden – hij was toen al 10 jaar dood – werden overal ter wereld gigantische feesten georganiseerd om hem te herdenken. De Grootste Mens sinds de Zondvloed, zo werd hij genoemd.

En zie, vandaag totaal vergeten.

Ondanks de ontelbare straten, pleinen en pinguïns die naar hem genoemd zijn, weet niemand nog wie Alexander von Humboldt was. Tenzij een handvol wetenschappers hier en daar, de Britse historica Andrea Wulf - die heeft er een fantastisch boek over geschreven: ‘The invention of Nature’- en Geerdt Magiels, die vond dat we dat boek absoluut moesten lezen.

Hebben we dus gedaan. En maar goed ook. Wat een man! Wat een leven! De helft van de problemen waar wij vandaag wereldwijd mee worstelen zag hij 200 jaar geleden al aankomen én hij wist hoe ze op te lossen. Als u Joke Schauvliege bent of iets hoogs bij de VN, ik zou zaterdag luisteren.

 


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...