De sluipende staatsgreep

22 februari 2020
Bericht aan de bevolking! Er is een staatsgreep aan de gang. Bij ons. In België. Op dit eigenste moment. Het kan zijn dat je daar niks van merkt, maar dat wil niet zeggen dat het niet aan het gebeuren is.

Het griezelige is: het gaat heel erg traag. Zoals met de klimaatverandering, of met die kikker die je zachtjes opwarmt in een pot met met water. Tegen dat dat beest beseft dat hij gekookt wordt, is het al te laat. Zo ook met onze Scheiding der Machten. Die wordt in ons land stukje bij beetje afgebroken.

De politiek bepaalt steeds meer wat rechters mogen en vooral niet mogen. Daarmee ondergraven ze het fundament van onze democratie, want zonder onafhankelijke rechtspraak rest ons enkel nog de dwingelandij. 

Dat woord hebben we altijd al eens willen gebruiken: dwingelandij. Het is raar dat het niet voorkomt in het nieuwe boek van mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert , want het is wel waar hij ons voor waarschuwt.

De Sluipende staatsgreep’ staat vol met voorbeelden. Sommige daarvan zijn behoorlijk verontrustend. We gaan die zaterdag aan onze keukentafel bespreken.

We gaan zeggen: "Zeg dat het niet waar is!" Hij gaat zeggen dat het wel waar is. Daarna ga je willen dat iemand daar iets aan doet.

Beluister het volledige gesprek :