De snorrenclub en de seksfeestjes in de Maas

11 januari 2019
Ergens in de Maas, bij het dorpje Eijsden, ligt er een stuk land dat jarenlang niemandsland was. Het behoorde noch Nederland, noch België toe. Dus durfde het wel eens onder de voet gelopen worden door allerhande ongure figuren, zoals de mannen van de Antwerpse Snorrenclub.

Schrijver Frank Westerman was bezig met research voor zijn boek "Wij, de mens", toen hij verzeild raakte in het Nederlandse dorpje Eijsden: "Het is de geboorteplaats van Eugene Dubois, de man die de eerste Homo Erectus vond.", vertelt Westerman. "Ik was er (samen met studenten) op bezoek bij het Duboisgenootschap. Die lieten me het stukje niemandsland in de Maas zien."

Snoravia

Het is op dat stukje niemandsland dat de Antwerpse Snorrenclub al jarenlang een evenement organiseren. Eén keer per jaar roepen ze het stukje land uit tot de onafhankelijke republiek 'Snoravia'. Voorzitter Ronnie Vermeulen was er van in het begin bij: "Omdat Nederland en België toch maar ruzie bleven maken over dat lapje grond, beslisten we om er met de snorrenclub heen te varen en het een weekend lang te annexeren."

Naakt dartelend door het kniehoge gras

Dat verhaal kwam ook Frank Westerman ter ore, mits een kleine aanpassing: "De leden van het Duboisgenootschap deelden me mee dat Eugene Dubois er kruiden ging plukken met zijn vader, maar ook dat het tegenwoordig dienst deed als wat anders, namelijk als 'homoafwerkingsplaats'. En dat de Antwerpse Snorrenclub het één keer per jaar annexeerde en elkaar, naakt dartelend door het kniehoge gras, besprong." Zo een verhaal kon de schrijver natuurlijk onmogelijk laten liggen, en hij noteerde het prompt in zijn boek. 

Wablieft?

Allemaal goed en wel, tot Westermans boek in de winkel lag, en het gekocht werd door een kennis van Ronnie Vermeulen. Die belde prompt naar de voorzitter: "Ik kreeg telefoon van journalist Patrick Vincent, dat wij blijkbaar homoseksfeestjes organiseerden op Snoravia. Dat vonden we er natuurlijk een beetje over. Waarom geven ze ons nu die naam?"

Rechtzetting

Frank Westerman kreeg al snel telefoon van journalist Patrick Vincent: "Blijkbaar had ik twee verschillende dingen door mekaar gegooid: de homoafwerkingsplaats en Snoravia. Maar dat was natuurlijk nooit mijn bedoeling. Ik ben dan ook diep door het stof gegaan." Westerman bood prompt zijn excuses aan en beloofde het in de volgende druk van z'n boek recht te zetten. "Die tweede druk kwam er gelukkig snel.", zegt de auteur. 

Voor de Snorrenclub was daarmee de kous af, en de auteur blijft welkom: "We hebben hem uitgenodigd in ons lokaal. Hij zei dat hij bij gelegenheid zeker eens zou langskomen.", aldus Ronnie Vermeulen. 

Herbeluister 

Radio 1 Select