Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

“De sociale onrust die nu heerst zal alleen maar toenemen”

za 28 apr. - 7:15

Het lijkt wel alsof de sociale onrust overal toeneemt. Bij Lidl zijn de vakbonden al een hele week aan het onderhandelen met de directie, maar ook bij Telenet, AB Inbev, Bpost en Brussels Airlines heerst er onrust. “Geen toeval’, zegt professor Geert Van Hootegem. “De onrust zal zelfs alleen maar toenemen.”
"De sociale onrust zal uitbreiden over veel sectoren, een boel bedrijven zijn daar niet klaar voor"

De sociale onrust die nu heerst heeft volgens Geert Van Hootegem, directeur bij het onderzoeksinstituut voor arbeid en samenleving HIVA, alles te maken met de economische crisis waar we uit zijn gekrabbeld. “Door de crisis moesten de bedrijven op een minimumcapaciteit draaien, ze verkeerden in anorexiavorm”, begint Van Hootegem. “Nu de markt er terug beter voor staat, gaat de productie opnieuw omhoog, maar vaak gebeurt dat met hetzelfde aantal werknemers.” 

Elastiek

Daardoor neemt de werkdruk toe in de bedrijven. “Al het onderzoek wijst dat inderdaad uit”, verklaart Van Hootegem. “De elastiek wordt behoorlijk uitgerekt en op een bepaald moment zal ze breken. We staan nu nog maar aan het begin.”

Maar de huidige arbeidsmarkt laat het toch ook toe om makkelijk van job te veranderen? “Zo eenvoudig is dat allemaal niet, veel mensen zijn verknocht aan hun bedrijf. Bovendien vind ik dat je het jobhoppen niet té veel moet stimuleren. Er wordt de hele tijd van job veranderd waardoor er een soort vacatureketting ontstaat. Iedereen springt naar de job van een collega. Er zijn op dit moment al werknemers te kort en zij veranderen dan ook nog eens de hele tijd van job.”

De sociale onrust zal uitbreiden over veel sectoren, een boel bedrijven zijn daar niet klaar voor

Erg bevorderlijk voor de kwaliteit is dat volgens Van Hootegem niet. Daarom zouden krachten uit het buitenland misschien een oplossing kunnen bieden. “Al moeten we daar ook geen wonderen van verwachten”, klinkt het. “Bij academici en consultants bijvoorbeeld zijn buitenlandse krachten legio, maar veel van onze jobs blijven lokaal, waarbij de taal een heel erg belangrijke rol speelt.”

Het nabije toekomstbeeld van Van Hootegem kleurt niet bepaald roze. “Ik verwacht dat de sociale onrust gaat uitbreiden over veel sectoren. Om dat tegen te gaan, moet de manier van werken in vraag worden gesteld. Meer mensen verlaten de arbeidsmarkt dan dat er bijkomen en de werkdruk wordt steeds groter. Ik vrees dat een boel bedrijven daar niet klaar voor zijn.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet