De Spaanse griep

16 juni 2018
Een half miljard mensen kreeg aan het eind van de Eerste Wereldoorlog de griep. Eén op drie aardbewoners. Honderd miljoen mensen gingen eraan dood.

Als u wordt gevraagd wat de grootse catastrofe was die de mensheid heeft geteisterd in de twintigste eeuw, zal u wellicht Hitler en de Tweede Wereldoorlog nomineren. Nochtans eiste de Spaanse griep tussen 1918 en 1920 meer slachtoffers dan de twee wereldoorlogen samen. Het was de grootste rampspoed sinds de Zwarte Dood en misschien wel in de hele menselijke geschiedenis.

Er zijn geen gedenktekens over de Spaanse griep, geen monumenten, ze zit niet in ons collectieve geheugen zoals de oorlogen daar wel deel van uitmaken. Ze lijkt een voetnoot bij de Eerste Wereldoorlog. 

Reclame voor medicijn tegen de Spaanse griep
undefined

Pas sinds de jaren '90 zijn wetenschappers begonnen aan het schrijven van de geschiedenis van de Spaanse Griep. Wetenschapsjournaliste Laura Spinney heeft over die geschiedenis een meeslepend boek geschreven: De Spaanse Griep, hoe de pandemie van 1918 de wereld veranderde.

Wij hebben aan viroloog Marc Van Ranst gevraagd of hij het boek voor ons wou lezen. Ik héb het al gelezen, was zijn antwoord, en het is geweldig. Hij zit zaterdag dus aan de Interne Keukentafel.