"De sperperiode is in strijd met Europese regels"

31 oktober 2016
We hebben het er al ontelbare keren over gehad: de sperperiode. Voor- en tegenstanders, winkels die er zich wel en niet aan houden, voorstellen op de wet aan te passen, noem maar op, we hebben het allemaal al gehad. En nu stelt Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) voor om de sperperiode voor de koopjes af schaffen. Xavier Taveirne vroeg hem waarom.

"Massaal omzeild"

Er wordt al jaren over gediscussieerd: de sperperiode voor de solden. Tijdens die periode mogen winkels niets met verlies verkopen. Nu zou minister Kris Peeters die sperperiode dan toch willen afschaffen: 

"Er zijn twee redenen voor: ten eerste is de sperperiode in strijd met Europese regels. Ten tweede wordt ze in de praktijk massaal omzeild."

Zo komt de sperperiode dus zwaar onder druk te staan. 

Solden blijven behouden

Die Europese regels zeggen dat kortingen het hele jaar door mogen gegeven worden. In België mag dat eigenlijk niet. Eén maand voor de solden zijn kortingen niet meer toegestaan. Die regel kwam er vooral om kleine winkels te beschermen tegen concurrentie van grote ketens.

"Ik weet dat de soldenperiode heel erg belangrijk is, zeker voor kleine zelfstandige ondernemers. We zullen de soldenperiode dan ook behouden. Met verlies verkopen zal nog altijd maar een bepaalde periode van het jaar mogelijk zijn."

 

Radio 1 Select