"De Standaard had Abou Jahjah al eerder de laan moeten uitsturen"

10 januari 2017
Abou Jahjah was gisterenavond uitgenodigd bij Terzake om zijn standpunten te verdedigen. "Men doet alsof ik een controversieel standpunt heb geuit, terwijl Belgen die zich hebben verzet tegen hun bezetter (tijdens de Tweede Wereldoorlog, nvdr.), als helden worden vereerd", zegt hij. Volgens moraalfilosoof Etienne Vermeersch gaat de vergelijking niet op.

Is het geweld tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse toegelaten? In het bericht dat schrijver Dyab Abou Jahjah op Facebook postte na de aanslagen in Jeruzalem, suggereerde hij alvast van wel. “Bevrijd Palestina met alle middelen die nodig zijn.” Zijn stelling kostte hem zijn plaats als columnist bij De Standaard. 

Moraalfilosoof Etienne Vermeersch vindt de vergelijking van Abou Jahjah absurd.

De Palestijnse kwestie is een op-en neergang van uiterst moeilijke onderhandelingen. Het is een uiterst gecompliceerde kwestie.

Vermeersch steunt het idee dat middelen enkel noodzakelijk zijn als ze enige nut hebben. En dat was volgens Vermeersch in casu niet het geval. "Het Israëlisch leger is er niet door verzwakt en de Israëlische overheid gaat haar beleid niet veranderen."

Het enige wat veranderde, is de toegenomen haat tussen beide groepen.

De beslissing van De Standaard kwam voor Vermeersch veel te laat. "Abou Jahjah heeft genoeg teksten geschreven waar je ernstige bezwaren tegen kan hebben. Hij is visceraal voor geweld dat tegen de Amerikanen en tegen Isräel is."

Lees ook: Abou Jahjah: "Voor bezetting in Palestina gelden blijkbaar andere maatstaven"