"De Standaard heeft ooit een positieve recensie over mij tegengehouden"

14 december 2017
"Forever", de nieuwe en derde film van "F.C. De Kampioenen" is in avant-première gegaan. Jacques Vermeire kroop voor deze film nog eens in de rol van 'DDT'. Vermeire is het absoluut oneens met de kritiek die de Kampioenenfilm kreeg in de krant "De Standaard". Dat zegt hij in "De Bende van Annemie".

"De Kampioenen Forever is kwistig met racistische vooroordelen". Dat is de kop van een recensie over de nieuwe Kampioenenfilm in "De Standaard". "Erger dan Kuifje in Congo" lezen we wat verder. De helft van die film speelt zich af in Afrika. 

Jacques Vermeire heeft de recensie ook gelezen. "Er staat in dat het niet goed is, dat het racistisch is, enzovoort. Maar dat is typisch De Standaard." 

Hij kent de schrijver van het artikel - Tom Heremans - niet persoonlijk, maar hij heeft wel al eerdere recensies van hem gelezen. "Dat is zo d'erover dat het grappig is. Dat is zijn job, hij is een criticus" zegt Vermeire.

Ik heb nu eenmaal geen credibility in bepaalde hoeken van de pers.

Vermeire haalt ook een anekdote boven die hierbij aansluit. Zo zat er ooit een criticus in de zaal die een positieve recensie over zijn show schreef. Maar dat stuk werd nooit gepubliceerd, omdat het een positief artikel was. Die journalist in kwestie heeft dit vervolgens aan Vermeire laten weten. 

De Standaard heeft ooit een positieve recensie over mijn show tegengehouden.

Nul sterren

Dat de Kampioenfilm helemaal afgebroken wordt, vindt Vermeire dus niet terecht. "We krijgen nul sterren en alles is slecht. Dat klopt niet als je ziet wat "De Kampioenen" bereikt hebben. Ze liggen nog altijd zeer goed in de markt."

En waarom zou het publiek van "De Standaard" zijn film niet appreciëren? "Ik wil niet meeheulen met de intellectuele groep van "De Standaard". Ik heb respect voor de krant maar de critici hebben niet altijd gelijk."

Het publiek van "De Standaard" ziet ook graag "De Kampioenen".

En wat met de "racistische clichés" in de film? Zelf is Vermeire nooit in zwart Afrika geweest, ook niet voor de opnames van de film. "Maar het schijnt dat daar inderdaad soms een toilet kapot is. Er lopen daar af en toe giraffen en zebra's rond. In een komische film worden die dingen bijeen gezet."

Lees ook