'De Sting van de klarinet'

3 juni 2017
Vanavond geeft de Syrische klarinettist en componist Kinan Azmeh in Bozar in Brussel een concert met zijn Syrische Jazzband Hewar, (wat “dialoog” betekent in het Arabisch). Want zijn band treedt hier in dialoog met het publiek en met het gerenommeerde kamerorkest van Wallonië. Azmeh is één van dé meest getalenteerde artiesten uit de muziekscène van Damascus.

Kinan Azmeh is een artiest van wereldklasse. Het is de tweede keer dat hij in ons land is. Reporter Roeland De Trazegnies sprak met hem in Brussel. "Azmeh heeft geen thuis meer en is zo beroemd dat hij bijna elk weekend op een ander fantastisch podium ergens ter wereld mag komen spelen met zijn klarinet. Hij wordt niet graag bestempeld als dé Syrische klarinettist die als een soort profeet de wereld rondtrekt om het onrecht dat zijn land is aangedaan te communiceren. Volgens Azmeh zijn er veel te veel artiesten die het label 'ik kom van Syrië' gebruiken om als een soort merk te misbruiken. Zijn muziek is zo veel meer, maar tegelijkertijd zit daar een grondtoon in van die weemoed en de verschrikkelijke dingen die met zijn land gebeuren."

De ouders van Kinan Azmeh wonen nog in Damascus, waar hij al vijf jaar niet meer geweest is. "Hij is enorm verscheurd door de vreselijke dingen die er met zijn land gebeuren", zegt De Trazegnies, "maar toch is hij niet naief, hij weet dat kunst de wereld niet kan veranderen, maar ze kan wel een stuk schoonheid brengen, en dat biedt hoop.

Zo lang mensen nog verliefd worden, en de moed hebben om te trouwen, is er hoop

 

Kinan Azmeh won begin dit jaar een Grammy Award met het Silk Road Ensemble (samenwerking met Gregory Porter en oa de Amerikaanse componist cellist Yo Yo Ma).