"De strijd tegen de verengelsing is gestreden"

13 december 2016
Het is gedaan, dames en heren: de verengelsing is niet meer tegen te houden. "Choose your battles.", zegt Bart Dobbelaere.

Laat ik maar meteen iets spannends vertellen. Ook Ketnet is dit jaar weer op zoek naar het woord van het jaar. Zal ik u even de vijf kandidaten voorlezen die de kinderen, ik bedoel de kids, moeten kiezen uit de shortlist?

Bottleflip, prank, Nice, dab en bestie. U spreekt uw talen dus u hebt meteen door dat de eerste drie woorden gewoon Engels zijn. Dab is hiphop-Engels en bestie - je beste vriend of vriendin - is gewoon verengelst Nederlands.

U voelt dat ik een punt wil maken. Maar ik stel het liever nog even uit. Ik neem u even mee naar de voorbije jaren want toen kozen de boys en girls van Ketnet tot woord van het jaa Oh My God, en You Only Live Once en kingsize. Een patroon? Wees maar zeker van yes. Onze kids kiezen graag Engelse woorden tot Nederlands woord van het jaar. En dat is cool. Of nice. En zelfs een beetje fun. Yolo en fomo en jomo en zo. U zoekt zelf straks maar even op wat ik net heb gezegd. Intussen woedt in de hoogste academische kringen een discussie over het veelvuldig gebruik van het Engels in het hoger onderwijs. Het onderwijs dat je bachelor of master maakt, bedoel ik. En of onze taalregeling, die al dat Engels wat in goede banen wil leiden (short voor afremmen dus) niet outdated is.

Oh, whatever.

Ik ga u nu wat bruuskeren, maar ik denk eigenlijk dat de strijd gestreden is. Het is voorbij. Choose your battles, zeg ik en de strijd tegen de verengelsing is verloren. Als de kids van Ketnet liever Engels praten, let it be. Give them a break. Als bachelors, masters en Natalia of dEUS zich ook liever in het Engels uitdrukken, likewise

Ik noem u twee cijfers. Één - het aantal mensen dat Engels als eerste of tweede taal spreekt op de wereld is 765 miljoen. Twee - Het aantal mensen dat Chineens spreekt, Mandarijns dus, is meer dan één miljard. U volgt het nieuws hier op Radio 1. U weet dus dat de Chinese reus is wakker geworden en aan zijn veroveringstocht begonnen is.

Let's keep it simple. laat ons allemaal maar snel gewoon Engels praten onder mekaar en laat ons zorgen dat die taal wint want anders, anders lezen we binnenkort Shakespeare en Streuvels in het Mandarijns en zeggen we Woo ai ni in plaats van het in Vlaanderen goed ingeburgerde I love you.