De student verpleegkunde die privédetective werd

13 december 2016
Privédetectives hebben vrij spel, stond een tijd geleden in de krant. Maar is dat wel zo? Privédetective Jef Van Samang was vandaag in de studio.

Zo’n 868 privédetectives lopen met een vergunning rond in ons land. Ze werken voor warenhuizen, voor bedrijven, voor het openbaar vervoer en voor koppels die elkaar niet vertrouwen.

Als student psychiatrische verpleegkunde was Van Samang regelmatig actief als losse medewerker voor een detectiveagentschap in zijn buurt. “Voor de intreding van de wet-Tobback in 1991 was zoiets nog mogelijk, daar gebeurden zaken die het daglicht niet mochten zien.” Van Samang vindt de huidige wetgeving helder en duidelijk. “Privédetectives mogen de privacywet niet overtreden.”

Koppels betrappen op overspel ligt iets gevoeliger en is strikt gereglementeerd: “Wij voeren observaties uit om te zien of betrapping mogelijk is. Maar naar binnen gaan is verboden. De betrapping wordt uitgevoerd door een deurwaarder.” Hij wordt vooral ingeschakeld om diefstallen te onthullen en werknemers te schaduwen. Vertegenwoordigers met lage cijfers of werknemers die (te) vaak ziek zijn, worden al snel op de werkvloer verdacht van misbruik. “Meestal kloppen die vermoedens wel.”