Is de studiedruk te groot voor jongeren op de middelbare school?

7 juni 2016
Studerende jongeren
"De Vlaamse regering heeft vorig weekend haar plannen ontvouwd voor de hervorming van het onderwijs. Misschien is ze enkele niet onbelangrijke details vergeten: de studiebelasting voor de leerlingen." Aan het woord: dichter en docent Paul Demets. Heeft hij gelijk? Krijgen jongeren in het secundair onderwijs te veel werk op de plank?

Gisterennamiddag, een bewolkte woensdag, moest mijn dochter tegen vandaag drie overhoringen voorbereiden: geschiedenis, biologie en fysica. Telkens zo’n twintig pagina’s leerstof. Ze had graag nog wat in een jeugdroman gelezen en ze wou haar sportschoenen aantrekken om naar de atletiektraining te gaan. Want die dingen doet ze graag. Er was alweer geen tijd voor.

In een veelgelezen Facebook-bericht klaagt Paul Demets de grote studiebelasting aan van jongeren die op de middelbare school zitten. Demets roept minister van Onderwijs Hilde Crevits op om in de hervomring van het secundair onderwijs rekening te houden met die druk.

Mevrouw de minister van onderwijs, wat gaat u doen voor al die jongeren in het secundair onderwijs die door het frequent fronsen van hun voorhoofd vroeg oud lijken, in plaats van zorgeloos jong?
Paul Demets

Reageer

Is de werkdruk te groot voor scholieren op de middelbare school? Moet er beter nagedacht worden over hoeveel huis- en studeerwerk de jongeren krijgen?

Of moet het secundair een voorbereiding zijn op het hoger onderwijs en horen grote hoeveelheden leerstof en schoolwerk daar nu eenmaal bij?