Is de Syrische president Bashir Al Assad een hervormer ?

28 maart 2011

Amerika stond niet te springen om de Libische opstandelingen bij te springen, en voor de andere Arabische revoluties bestaat ginds evenmin weinig animo. In "Face the Nation" op CBS werd minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton daarover serieus aan de tand gevoeld.

Over Syrië kreeg ze niet de vraag of, maar wannéér Amerika daar zal binnenvallen. "De beide situaties zijn niet te vergelijken", antwoordde Clinton, "het willekeurig bombarderen van eigen burgers weegt niet op tegen uit de hand gelopen politiegeweld".

Ze voegde nog een reden toe : "Er is een andere leider in Syrië nu. De leden van het huis en de Senaat - van beide partijen - die Syrië de laatste maanden hebben bezocht, zeggen mij dat ze geloven dat Bashir Al Assad een hervormer is".

Tiens, het regime van Bashir Al Assad (foto) staat toch bekend als een van de meest repressieve in het Midden-Oosten? Human Rights Watch (HRW) publiceerde twee jaar geleden het rapport ‘Repression of Kurdish Political and Cultural Rights in Syria'. Ook Amnesty klaagt aan dat de procedures voor militaire rechtbanken in Syrië "geenszins aan internationale standaarden voldoen", en dat in de detentiecentra van de militaire geheime dienst gemarteld wordt.

En vorige week veroordeelde de EU bij monde van haar Hoge vertegenwoordiger voor Buitelandse Zaken Catherine Ashton het repressieve geweld tegen de demonstranten in Syrië nog in scherpe bewoordingen.

Lees en beluister ook