Wouter Deprez, de taalcoach van ‘Nieuwe Feiten’

24 juni 2021
© KREW
Wouter Deprez is de taalcoach van 'Nieuwe Feiten'. Elke week geeft hij een taaltip om je eigen leven te verbeteren.

Ben je somber? Surf dan naar een immowebsite!

Onze taalcoach Wouter Deprez geeft zijn eerste tip in 'Nieuwe Feiten': "Ben je somber door het vele binnenzitten in je eigen huis? Bezoek dan een immowebsite." Zo kan je even ontsnappen uit je eigen huis en wegdromen in nieuwe plekken. Want eerlijk... dat willen we toch allemaal wel eens doen.

Beluister de eerste tip van Wouter Deprez

Gehackt door GPT3

 We leven in een tijd waarin veel empathie verwacht wordt. We letten op de manier waarop we iets zeggen en hoe iets overkomt. Ben je soms die sociale regels beu? Dan kan je misschien het excuus gebruiken dat onze taalcoach wel eens gebruikt: gehackt door GPT3.

Beluister de tweede tip van Wouter Deprez

Haal de Christophe Vandegoor in jezelf naar boven

Christophe Vandegoor maakt de saaiste wedstrijd ooit gewoon spannend. Probeer je volgende Zoom-meeting eens te pimpen met het enthousiasme van Vandegoor, suggereert Wouter Deprez.

Beluister de derde tip van Wouter Deprez

"Informeer en sensibiliseer vaccinatietwijfelaars via het gezongen woord"

In Liberia informeerde men de bevolking over ebola via een lied. “Een ongelooflijk systeem” vindt Wouter Deprez. “Waarom doen we hier niet hetzelfde met corona?”

Beluister de vierde tip van Wouter Deprez

Dubben in het Vlaams dialect: “Houston, we zitten in de kak”

Wouter Deprez merkte op dat er tegenwoordig weinig series en films op streamingsdiensten in het Vlaams-Nederlands gedubd worden. En zo verliezen we toch een beetje onze dialecten. Dus besloot hij om enkele bekende teksten opnieuw in te lezen, in het dialect.

Beluister de vijfde tip van Wouter Deprez

“We lopen het gevaar om in een vicieuze cirkel van doofheid te belanden”

De pandemie bracht ons heel wat nieuwe woorden, maar volgens Wouter Deprez zal corona ook een invloed hebben op onze manier van spreken. Want op anderhalve meter van elkaar staan met een mondmasker aan, dat kan het volume van een conversatie al eens beïnvloeden.

Beluister de zesde tip van Wouter Deprez

Een progressieve uitspraak van het Nederlands

De laatste tijd is er wat discussie over onze spelling. Zo wordt er bijvoorbeeld geopperd om de dt-regel af te schaffen. Ook taalcoach Wouter Deprez stelt een aantal aanpassingen voor: “Ik denk niet dat we het moeten zoeken in de spelling, maar in de progressieve uitspraak.”

Beluister de zevende tip van Wouter Deprez

“Voor deze vraag moet ik u doorverbinden met de dienst communicatie van de taalcoach, gelieve even aan de lijn te blijven”

Het invullen van je belastingbrief is niet altijd even gemakkelijk, met al die ambtelijke woorden. Ook taalcoach Wouter Deprez ondervindt er een effect van. We proberen hem te vragen wat hij van de communicatiestijl van Jan Jambon vindt, maar of we ook echt een antwoord zullen krijgen valt te betwijfelen. 

Beluister de achtste tip van Wouter Deprez

"Zonder het daarom te willen verplichten, wens ik het iedereen van harte aan te raden om te handelen volgens de oude taal"

Het is ook taalcoach Wouter Deprez niet ontgaan: het maatschappelijk debat gaat er bij momenten ruw aan toe, en een verruwing van het taalgebruik hoort daar onvermijdelijk bij. De taalcoach voelde iets over zich dalen, een nood aan rust, aan dimmen, aan niet mee roepen en opbieden. Een terugkeer naar de taalnormen van decennia geleden kan daarbij helpen.

"Nederlands spreken en schrijven"

De Taalcoach nam ter lering en vermaak de eindtermen Nederlands door, en botste op zinnen als 'Het Nederlands receptief, productief en interactief, zowel mondeling als schriftelijk (leren) gebruiken als communicatiemiddel in relevante situaties'. Dat kan beter, vond de coach, en hij stroopte meteen de mouwen op.

Beluister de tiende tip van Wouter Deprez.

"Voetbalclubs hebben een belediger nodig"

De Taalcoach stelt vast dat voetbalclubs en -spelers er jaar na jaar op vooruit gaan, op fysiek en metaal vlak. Maar op taalkundig vlak bljven ze al decennia steken in hetzelfde register.

Beluister de elfde tip van Wouter Deprez.

Lees ook: