Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

"De tektonische platen van de macht zijn aan het verschuiven"

di 31 mei - 3:09

Zoals zovelen onder u heeft ook socioloog en arbeidsspecialist aan de Universiteit Antwerpen Ive Marx hinder ondervonden van de vakbondsacties vandaag. België gaat door een sociaal onrustige periode. Maar hoe uitzonderlijk is deze situatie ?
Ive Marx

Het is toch wel even geleden dat er nog zoveel onrust is geweest, zegt Ive Marx. Mensen hebben altijd al betoogd en gestaakt, maar nu begint het bijna epidemische vormen aan te nemen.  Het lijkt ook wel besmettelijk : de cipiers, de spoorbonden, onderwijs ook. Waar in vorige regeringen nog ruimte was voor “achterkamertjesoverleg”, zitten we nu met een regering die het primaat van de politiek wil laten gelden en het middenveld niet nodig heeft.

Mensen voelen dat er dingen fundamenteel aan het verschuiven zijn. De tektonische platen van de macht zijn aan het verschuiven.

— Ive Max

Bovendien treedt het middenveld in verspreide slagorde op, waardoor het aan macht moet inboeten.  We moeten vaststellen dat het middenveld geen front kan vormen tegen de “kracht van verandering” van N-VA. 

Niet alleen slagen de sociale partners er niet in om tot een vergelijk te komen, ook de vakbonden zelf staan niet meer op één lijn.

De acties van vandaag zijn daar een illustratie van : de  vakbonden komen apart op straat.  Daarbovenop is de controle over de achterban zoek en mist men de legitimiteit om daar voor te spreken.

De acties vandaag gaan over heel particuliere belangen. En door hun verspreide slagorde maken de actievoerders het de regering in zekere zin makkelijk.

— Ive Max

Sommigen kunnen met een beperkt aantal mensen het hele land lam leggen,  anderen hebben dat geluk niet.  En dat creëert wrevel in de groep die eigenlijk eensgezind zou moeten optreden.   Opmerkelijk is ook, zegt Ive Marx, dat net zoals in onze buurlanden Frankrijk en Duitsland,  het protest er komt op een moment dat het dieptepunt van de crisis eigenlijk voorbij is.  Nu de economie zich een beetje herneemt,  denken de mensen dat ze zich opnieuw kunnen permitteren om te protesteren. 

We moeten volgens Marx deze crisis ook niet overdrijven.  

We gaan hier wel uitkomen, we gaan naar een nieuwsoortig equilibrum toe, waar de balans anders gaat liggen. 

Maar de Groep van 10 zal zelf met voorstellen moeten komen, zoniet zal de regering het initiatief in handen nemen.  

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet