De Thigmofiel

31 oktober 2015

Zo heet het nieuwe boek van Midas Dekkers. Een thigmofiel is het tegenovergestelde van een claustrofoob. De claustrofoob is doodsbang voor kleine ruimtes, de thigmofiel vindt ze net heerlijk. Je zou een thigmofiel dus ook een claustrofiel kunnen noemen en een claustrofoob een thigmofoob.

Je moet ‘thigmos’ eens intikken op Google. Of nee, laat maar. Het levert toch niks op. Google kent enkel ‘thermos’. Isoleerkannen in alle maten en soorten. Voor koffie of soep, noem maar op. Dat heeft er niks mee te maken en toch ook weer wel. Een thermos is ook een kleine donkere ruimte. Volgens ons is het daarbinnen reuzegezellig, gesteld dat je een warme drank bent natuurlijk. Al denkt claustrofobe soep daar wellicht anders over.

‘Thigmos’ is Grieks voor 'tastzin' of ‘aanraking’. De thigmofiel wordt graag vastgepakt, geknuffeld, gestreeld. Hij wil zich letterlijk gekoesterd voelen. Met de klemtoon op 'voelen'. Eigenlijk zijn we allemaal thigmofielen. Dat is niet toevallig. Een baarmoeder lijkt nu eenmaal meer op een thermos dan op een loft.

In zijn boek onderzoekt Midas Dekkers dat universele verlangen naar geborgenheid bij mens en dier. Ideale lectuur dus voor in de zetel onder een dekentje of stiekem in het donker met een zaklamp onder een warme dons in een zacht bed. Bij de gedachte alleen al beginnen we spontaan te spinnen als een poes. Nog zoiets: een poes op schoot. Heerlijk. Het wordt gezellig zaterdag. We voelen het.

 


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select