De Toots Sessie van Brihang: "Ik mis het publiek"

23 november 2020
© VRT
Corona is een ramp voor muzikanten en theatermakers. De culturele lockdown zorgt voor een groot inkomstenverlies van bands, audiotechnici, lichtmensen, podiumbouwers, bookers en managers. De VRT probeert onze Belgische cultuurscene toch een podium te geven, met de dagelijkse Toots Sessies. Elke avond brengt een artiest of band een live-performance in onze gerenommeerde Studio Toots. Je hoort de artiesten ook aan het woord in 'Wonderland'. En soms gaat het dan over... palen.

Maandag was Brihang aan de beurt in de Toots Sessies. De Spinvis van de lage landen, die heerlijke teksten drapeert over zachte hiphop beats. Met zijn tweede plaat 'Casco' bevestigde Brihang zijn status van meester van het woord. Al wie hem al aan het werk zag op een van zijn uitverkochte concerten zal beamen dat deze multi-getalenteerde kunstenaar live niet alleen met woorden maar ook met grafische elementen speelt, wat zijn performances tot een ware belevenis maken. 

Bekijk de Toots Sessie van Brihang en lees verder onder de video:

Brihang is blij dat hij weer op een podium mag staan, zo vertelt hij aan Korneel in 'Wonderland'. Al waren er in de zomer wel enkele coronaproof alternatieven. Maar hij mist de sfeer van een écht optreden enorm: "Ik mis het publiek. Het dicht op elkaar gepakt zitten, die energie. Als ik naar foto’s kijk van vorige zomer moet ik soms wel een traantje laten."

Maar nu was er gelukkig de Toots Sessie. En videoclips maken doet ie ook nog steeds. Voor de single 'Ver weg' bijvoorbeeld. 

"‘Ver weg’ is een ode aan de zee" zegt Brihang. “Ik ben opgegroeid aan de zee. Als we naar het strand gingen, keek ik uit op een paal, die 1 km in de zee staat. Er is een beetje een legende rond dat mensen daarnaartoe zwemmen, en er vanaf springen voor de kick. Ik had altijd al het idee om iets te doen met die paal.”

Lees verder onder de videoclip van 'Ver Weg':

Op die paal klimmen mocht niet zomaar. "Ik wou daar dus opklimmen, maar ik heb daar een opleiding voor moeten doen. Ik heb een halve dag een VDAB-opleiding gevolgd om dat veilig te doen."

Ik heb een halve dag een VDAB-opleiding gevolgd om veilig op die paal te klimmen.

Uiteindelijk stond hij er drie uur op, vertelt Brihang. “Het was een oneshot, de clip is in 1 beweging gefilmd.”

Beluister het gesprek met Brihang in 'Wonderland':

Je vindt alle concerten van de Toots Sessies op vrt.nu

Lees ook: