"De Tower of London heeft een traditie van dieren"

22 december 2018
Pixabay
Er wonen zeven raven in de befaamde Tower of London. De mythe zegt dat als die raven verdwijnen, de Tower het zal begeven en ook de Britse monarchie zal vallen. Er rust dus een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de Ravenmaster, de man die instaat voor de verzorging van die raven. Maar de traditie van dieren in de Tower of London gaat nog verder dan dat.

Dierentuin

"Er was ooit een dierentuin in de Tower of London", vertelt historicus Harry De Paepe in "Interne Keuken". "Maar de traditie van dieren in de Tower begon eigenlijk al in de 13e eeuw. Toen kreeg de toenmalige koning van Engeland op een gegeven moment een olifant cadeau. Omdat hij niet wist wat te doen met dat dier, gaf hij het dier onderdak in de Tower. Het dier is daar uiteindelijk gestorven door alcoholmisbruik want het kreeg enkel wijn te drinken."

In de 13e eeuw leefde er een olifant in de Tower of London

Daarna was het een lange periode zo dat de Londense bevolking de dieren van de Britse koning mocht gaan bewonderen in de Tower. "Het toegangsgeld bedroeg toen drie pence, behalve voor de mensen die een hond of kat meenamen. Die mensen mochten gratis binnen omdat hun katten of honden voer waren voor de leeuwen", vertelt De Paepe. 

In 1830 werd the Duke of Wellington hoofd van de Tower of London. Hij vond het niet kunnen dat er dieren leefden op een militaire nederzetting. Daarom besloot hij om een externe zoo op te richten. Alle dieren uit de Tower of London zijn toen of verkocht of naar die zoo verhuisd. Vanaf dat moment werd de Tower of London dus ook terug een militair domein.

Raven

Het is pas in 1969 dat het beroep van 'Ravenmaster' ontstaan is. De Ravenmaster is de persoon die zich ontfermt over de raven in de Tower of London. De mythe zegt namelijk dat er minstens zes raven in de toren moeten wonen. Als er minder dan zes raven wonen dan zal de toren het begeven. Om die oude mythe in leven te houden, worden er ook nu nog steeds raven op het terrein gehouden. Zeven, om precies te zijn. En het gaat zelfs zo ver dat als er een raaf sterft, er een andere raaf gedoneerd wordt door een ravenkweker. 

"De huidige Ravenmaster in de Tower of London is Christopher Skaife. Hij is erg begaan met de raven en hun welzijn. Skaife is de eerste Ravenmaster die de vleugels van de raven kortwiekt op een manier dat ze nog in staat zijn om te vliegen. Hij zou ook de taal van de raven spreken en heeft een hechte band met één van hen. De dieren zijn trouwens vrij intelligent, hebben hun eigen karakter en kunnen zelfs klanken imiteren", beweert De Paepe.

Lees ook

Lijst van artikels