De troost van het bakken

19 mei 2020
© missfoodwise
Ook al gemerkt dat de Vlaming massaal aan het bakken is geslagen? Een eenvoudig pakje bloem was zo mogelijk nog moeilijker te vinden dan een pak toiletpapier. Door de lockdown zijn we ons gaan toeleggen op het bakken van ons eigen brood, maar ook op bananenbrood, op met bloemen versierde focaccia,...

Zit dat bakken ons ingebakken tijdens moeilijke periodes? Hoe verklaar je dat? We zoeken antwoorden bij Charlotte De Backer - communicatiewetenschapper bij de onderzoeksgroep Food, Media & Society (FOOMS) aan de UA.

Het populaire programma “Bake Off Vlaanderen” (VIER) is uiteraard gebaseerd op het Britse origineel en het is geen toeval dat het programma net daar ontstond. Want bakken en keuren is een voorname bezigheid en het toppunt van “Britishness”, weet Regula Ysewijn. Ze is bekend als jurylid van de Bake Off Vlaanderen en heeft een bijzondere belangstelling voor de Britse keuken en de Britse eetcultuur. En ze is de auteur van het Brits Bakboek

Wij hebben bij Radio 1 onze eigen bakster. Annelies Moons van Culture Club en eigenares van “Buchbar” in Antwerpen komt geregeld met cake, citroentaart of appelcrumble rond op de Radio 1-redactie. Hoe begon ze ooit aan dat bakken? Speciaal voor ons probeerde ze een “garden foccacia” te maken!

Over de mens en zijn (mis)baksels valt veel te zeggen: dat het eerste brood al 30.000 jaar oud is bijvoorbeeld. Dat patiserie tot 500 jaar geleden blijkbaar niet echt te vreten was. Maar ook, aan sommige gebaksoorten hangt… bloed! Hoe dat zit hoor je van “patisseriehistoricus” van dienst Max Vryens.

Als je bij de bakker op zondag nog eens een “tompoes” bestelt, weet je na deze uitzending dat we de naam van dat gebakje mogelijk te danken hebben aan een kleine Amerikaanse acteur: Charles Stratton - aka Tom Thumb aka Tom Pouce. Hoe die vork aan de steel zit vertelt Vincent Byloo in geuren en kleuren!