Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

De Tuin van Eden ligt in Ethiopië

za 8 jun. - 8:37

Berichten over Afrika gaan vaak over oorlog en conflict, maar niet alles is kommer en kwel in het Afrikaanse continent. Journalist Stijn Vercruysse trok naar Ethiopië om met zijn eigen ogen te ontdekken dat het land de voorbije jaren heel wat stappen heeft gezet richting een betere leefwereld en een betere economie.
De Tuin van Eden ligt in Ethiopië

In 1985 gingen beelden van uitgehongerde kinderen uit Ethiopië de hele wereld rond tijdens Live Aid. En tot voor kort was Ethiopië een dictatuur waar weinig stabiliteit te vinden was. Maar het land heeft grote veranderingen doorgevoerd. Vorig jaar werd Abiy Ahmed de nieuwe premier van het land en hij heeft in sneltempo hervormingen doorgevoerd die het land ten goede komen. 

Gendergelijkheid

Abiy Ahmed heeft als premier aanzienlijk meer macht dan de president, maar toch is het niet onbelangrijk dat Sahle-Work Zewde werd aangesteld als president. Zij is de eerste vrouw in deze positie. Hij stelt gendergelijkheid dan ook voorop in zijn programma en in zijn kabinet zetelen dan ook 10 mannen en 10 vrouwen.

Door zijn hervormingen mogen oppositiepartijen ook terug samenkomen en rally's organiseren en keerden ook heel wat mensen uit ballingschap terug naar het land. Door die hervormingen duiken er ook wel opnieuw etnische conflicten op, maar VRT-journalist Stijn Vercruysse denkt dat dat alleen maar groeipijnen zijn en ook dat probleem uit de weg zal geholpen worden.

Advies in de wind geslagen

Ethiopië kreeg jarenlang adviezen van over de hele wereld. Er werd het land aangeraden om te liberaliseren, maar Ethiopië koos ervoor om die adviezen in de wind te slaan. Het land keek wel naar het succes van China en besloot om zich ook te focussen op buitenlandse investeerders.

In het land werden tal van industrieparken gebouwd, gegroepeerd volgens de noden van een bedrijf. Zo zitten alle staalbedrijven bij elkaar op eenzelfde industrieterrein en hebben alle textielproducenten ook alles wat ze nodig hebben op één terrein. Daarbovenop nog een laag belastingtarief en voila: buitenlandse investeerders vonden hun weg naar Ethiopië. Onder meer Calvin Klein en Tommy Hilfiger hebben zich ondertussen gevestigd in het Afrikaanse land. 

Laag loon

De industrieparken en buitenlandse investeerders zorgden voor tienduizenden jobs in Ethiopië. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het loon waarvoor de werknemers werken is dat niet. Amper 26 dollar per maand verdienen de Ethiopiërs en dat terwijl in een ander lageloonland zoals Bangladesh de mensen 85 dollar per maand verdienen. Het is moeilijk om van uitbuiting te spreken aangezien zoveel mensen een job hebben gevonden in Ethiopië, maar het loon waarvoor ze werken is toch echt te laag. Het protest daaromtrent groeit dan ook in het land.

Modelstaat

Hoewel er dus nog veel werk aan de winkel is, zag Stijn Vercruysse tijdens zijn bezoek aan Ethiopië ook veel goede dingen. "Hoewel ze nog geen lichtend voorbeeld zijn, is het land toch voor een groot deel een modelstaat voor anderen", zegt hij daarover in De Ochtend.

Voor Het Journaal maakte hij een aantal reportages over Ethiopië en die zijn vanaf vanavond te zien.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet