De Tweede Wereldoorlog is nog niet achter de rug

1 oktober 2016
Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn de collaborateurs overleden. De kinderen van de collaborateurs zijn oud. De kleinkinderen nemen nu het woord. "Wil", de nieuwe, spraakmakende roman van Jeroen Olyslaegers, is een zoektocht naar de waarheid.

De eerste generatie was zwart en verongelijkt, de tweede generatie werd geconfronteerd met het Grote Zwijgen, werd nog altijd zwart genoemd, moest zich verantwoorden voor haar foute ouders en was beschaamd. De derde generatie gaat niet gebukt onder schuld en boete en zoekt de nuance op.

Karl Van Den Broeck is, behalve journalist en hoofdredacteur van Apache, een veellezer. Hij heeft Wil van Jeroen Olyslaegers gelezen. Zoals hij ook Het Verdriet van België heeft gelezen van Hugo Claus, en Marcel van Erwin Mortier, drie belangrijke boeken over de collaboratie. Mocht u zich willen inlezen voor Interne Keuken van zaterdag zijn hier nog een paar titels: Unie van het eigen van Joachim Pohlman, Zwijgen van Ingrid Vanderveken, Langs vaderszijde van Erik Vlaminck, De Vermaledijde Vaders van Monika Van Paemel, Je onbekende vader van Jan Emiel Daele, en als u nog tijd heeft het oeuvre van Ivo Michiels en Zwart en wit van Gerard Walschap.

Om maar te zeggen: in de Vlaamse literatuur woedt de Tweede Wereldoorlog nog altijd voort. Maar er beweegt iets, de toon verandert. Karl Van Den Broeck brengt zaterdag een stapeltje oorlogsboeken mee naar de keuken.